Illalla tv:ssä: Tappoiko äiti lapsensa – saksalaisdekkarin paluu

Karhumainen ylikomisario Voss on tämän päivän Kettu.

11.10.2020 18:20

Saksankielisillä rikos- ja jännityssarjoilla on selvästi oma paikkansa suomalaiskatsojien sydämissä. Helmiä ja sikoja -elokuvassa saksalaisdekkari kokosi nuorisoporukan tv:n ääreen. Yle tv1:n ohjelmistoon kuulunut Syyttäjä (Der Staatsanwalt) puolestaan pysyi viime viikkoina varsin tasaisesti kanavan 20 katsotuimman ohjelman joukossa. Kyseinen kanava on Suomen katsotuimpia.

Syyttäjän tilalle palaa tänä sunnuntaina sitä iäkkäämpi, jo instituutioksi muodostunut Kettu (Der Alte). 1970-luvun lopulta asti tehtyä dekkarisarjaa on valmistunut lähes 50 tuotantokautta. Näyttelijätkin ovat matkan varrella vaihtuneet, jopa useamman kerran, joten samaksi sarjaksi sitä ei satunnainen katsoja välttämättä tunnistaisi kuin tunnusmusiikista ja sen loppuun lävähtävästä otsikosta, jonka kirjasintyyliä ei ole radikaalisti muutettu.

Ketun poliisitiimissä on nykyään mukana myös naishahmo, muikea Annabell Lorenz (Stephanie Stumph). Tiimin vetovastuu on kuitenkin ns. vanhalla parralla, Jan-Gregor Krempin (58 v.) näyttelemällä ylikomisario Vossilla.

Nyt nähtävät jaksot ovat viime vuoden keväältä, sarjan 48. kaudelta. Ketussa ei ole koskaan kaihdettu koviakaan aiheita, mutta niillä ei ole pyritty mässäilemään. Tämän kauden aloittaa lapsensa tappamisesta syytetyn nuoren äidin tapaus. Asiaa pengotaan jämäkästi mutta samalla hienotunteisesti – paitsi silloin kun kuulusteltavana on joku nahjusmaisen oloinen kaveri, jonka kielenkannat eivät silkkihansikkain kutittelemalla laukea.

Kettu on tietyssä mielessä ajaton dekkarisarja. Jonkin jakson keskiössä olevan rikoksen tyyppi saattaa olla klassinen – esim. henkilö surmataan kesken juhlien ja ilonpito päättyy ruumiin paljastumiseen – ja tapauksen tutkinta etenee usein tutuin askelin. Toisaalta kuvausaika paljastuu vaikkapa teknologian kehityksestä sekä kameran edessä että sen takana. Sarjan laatu on kuitenkin läpi vuosien ollut sitä luokkaa, että myös vanhoja jaksoja sietäisi katsoa uusintoina edelleen.

Kettu Yle tv1:llä sunnuntaisin 11.10.20 klo 19.30 alkaen ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa