Illalla tv:ssä: Uhkea italialaiskaunotar haistaa tuhmuudet

Toscanan auringon alla tapahtuu kamalia.

17.1.2023 15:01

Upea kiharapilvi hulmuten ja terhakkaana Fosca Innocenti (Vanessa Incontrada) kiiruhtaa paikalle, kun itäeurooppalainen miesjoukko on ryöstänyt pankin ja jättänyt jälkeensä ruumiita. Tai kun kadonnut ja rakastettu henkilö löytyy metsäpolulta surmattuna. Mammansa kanssa asusteleva Fosca on itsellinen ja tyylikäs nainen sekä apulaispoliisipäällikkö. Lähikulmilla kahvilaravintolaa pyörittävä Cosimo (Francesco Arca) voisi olla hänen puolisonsa, mutta ei, ei, ei – Fosca ottaa mieluummin koiran kuin miehen.

Toscanan alati aurinkoisiin maisemiin sijoitettu rikossarja Fosca (Fosca Innocenti) on viehättävä lisä Ylen talviohjelmistoon. Viime vuonna Banijay Studiosin aloittama sarja saattaa tiputella katsojan eteen useammankin ruumiin yhden jakson aikana, mutta henkirikoksia isommin sarjassa mässäillään saippuaoopperaestetiikalla ja ihmissuhdekiemuroilla. Rikokset tai niiden tutkinta tuovat hahmot yhteen, mutta Foscasta puuttuu täysin – ehkä juuri runsaan auringon takia – kaikinpuolinen synkkyys ja kurjuus.

Sarjan hassuin piirre on se, kuinka sen päähenkilö hyödyntää pistämätöntä hajuaistiaan osana rikostutkintaa. Hyvänä kakkosena hassuudessa tulee sarjan tekijöiden halu alleviivata Foscan itsenäisyyttä. Varmuuden vuoksi hänen raamikkaasta ihastuksen kohteestaan on kehitetty sellainen mies, joka vastoin traditionaalista sankarikuvaa ei pysty esim. korjaamaan Foscan alati nikottelevaa autoa. Ja toisaalta Fosca on myös ympäröity naisvoittoisella tiimillä työpaikallaan. Tällainen tuoksahtaa jo yliyrittämiseltä.

 

Fosca Yle Teema & Fem alkaen ti 17.1.23 klo 20.00 (seuraavat jaksot samaan aikaan to & pe, uusinnat la) ja kaikki kahdeksan jaksoa Yle Areenassa.

Lisää luettavaa