Illalla tv:ssä: Vapaustaistelijan savunkatkuinen henkilökuva

Diktaattori vai hyvä mies?

14.2.2022 18:48

Elämäkerrat ovat yhtäältä aiheina yleensä mielenkiintoisia. Toisaalta ne ovat mitä hankalampia kääntää elokuva- tai tv-sarjamuotoon. Ranskalaisen valtiomiehen Charles de Gaullen elämää toisen maailmansodan kynnyksellä, aikana ja sen jälkeen luotaava sarja (De Gaulle, l’éclat et le secret) vuodelta 2020 on tästä kelpo esimerkki.

Vaikka ranskalaistekijöillä on selvästi ollut enemmän resursseja kuusiosaisen De Gaulle -sarjansa tekemiseen kuin esim. Ylellä vastaavissa projekteissa, lopputulos ei ole erityisen jännittävä, saati viihteellinen. Eikä sen ehkä pitäisikään olla, sillä sodassa ei ole mitään hauskaa. Mutta jos katsoja kaipaa tykkien jyskettä ja etulinjan kiihkeitä tunnelmia, niitä ei tästä sarjasta löydy.

De Gaullesta on haluttu tehdä kronologinen kertomus. Se kuvaa kuivakkaasti, kuinka eräästä ranskalaiskenraalista tuli maansa vapauden puolustaja 1940-luvulla. Lopputulos on kokoelma valtiomiesten jäykkäniskaisia neuvotteluja ylellisissä huoneissa ja de Gaullen ja hänen perheensä kohtaamisia. Moni tilanne on hyvin muodollinen ja kaavamainen, läheisetkin teitittelevät toisiaan. Tekijät ovat mm. näin halunneet olla uskollisia historialle.

Yleväksi tarkoitettua tyyliä rikkoo oikeastaan vain Christopher Craigin (Espanjalainen prinsessa) tulkitsema muhkea Winston Churchill. Craig on aiemminkin näytellyt Britannian ex-pääministeriä. Sikaria heilutteleva Churchill on niitä harvoja hahmoja tässä sarjassa, joille on annettu tilaisuus puhua suunsa puhtaaksi de Gaullelle. Churchillin annetaan myös välillä puhua englantia, vaikka sarjan pääkieli on ranska.

Itsenään de Gaullena nähdään jämäkkä Samuel Labarthe. Sveitsiläissyntyinen näyttelijä on rooliin sopivan erilainen valinta verrattuna muihin upseerihahmoihin. Lisäksi hänessä on karismaa, joka on helposti havaittavissa myös runsaan tupakansavun takaa. Ja savua tämän sarjan kuvissa riittää kuin entisaikojen kapakoissa.

Kuusiosainen De Gaulle pyrkii olemaan sivistävä draamasarja. Erityisen mieleenpainuva kokemus se ei kuitenkaan ole, joten sen sivistävä vaikutus jäänee laihaksi.

 

De Gaulle Yle tv1:llä maanantaisin alkaen 14.2.22 klo 19.00 ja jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa