Illalla tv:ssä: Yrittikö suuri kaivosyhtiö saada vastustajansa hengiltä?

Shauna Townley/Yle

Oikeudessa nähdään.

Kuvio on tuttu: Suuryritys pyrkii laajentumaan alueelle, jolla on rikas luonto mutta harvalukuinen ja köyhä väestö. Yrityksen tiedonannot lupailevat paikallisille työpaikkoja, mutta se tarvitsee myös maata ja väittää tarjoavansa siitä hyvän hinnan. Kaikki eivät kuitenkaan niele näitä puheita, ja kieltäytyvät yrityksen tarjouksista, jolloin peli menee likaiseksi.

Kanadalainen Totuuden taakka (Burden of Truth) heitti pikkukaupungissa varttuneen huippujuristi Joannan (Kristin Kreuk) takaisin lapsuudenkulmilleen vuonna 2018. Joannan pikkukaupungissa jatketaan jo neljättä kautta, nyt lapsiperhearjen siivittämänä. Itkuisen käärön ja rakastavan puolison kanssa elävä juristi epäilee valtavan kaivosyhtiön valehdelleen työpaikoista ja uhkaavan hänen asiakkaansa, alkuperäisväestöön kuuluvan Helen Grahamin (Pamela Matthews), omaisuutta.

Epäilylle löytyy lisää pontta, kun Joanna saa kuulla asiakkaansa joutuneen hengenvaaraan. Kiireettä ja tasaisesti kuin pullataikinan tavoin paisuvaan juttuun näyttäisi lopulta liittyvän paljon muutakin. Vaikka Totuuden taakka ei siis ole napakkatahtista oikeussalidraamaa, sillä riittää käänteitä. Suuria yllätyksiä ei kannata odottaa: tyyliltään sarja on niitä, joissa hyvät pidetään hyvinä ja pahat pahoina. Sen dialogi on yhdistelmä ymmärrettäväksi tulkattua lakimiesjargonia ja saippuasarjatasoista tunteilua. Minä en voi! – Kyllä sinä voit, sinä pystyt siihen!

Totuuden taakan pääroolia näyttelee Kristin Kreuk, joka on nähty myös sirona kaunottarena vuosien 2012–2016 Kaunotar ja hirviö -sarjaversioinnissa sekä Teräsmies-sarja Smallvillessa. Joannan osaan Kreuk on pakannut intohimoa ja määrätietoisuutta, jotka kannattelevat sarjaa kliseisyydestä huolimatta pitkälle.

 

Totuuden taakka Yle tv1:llä arkisin alkaen to 13.1.22 klo 17.10, uusinnat aamupäivisin samalla kanavalla ja jaksot myös Yle Areenassa.