Iranilaisohjaaja vankilaan ja 20 vuoden ohjauskieltoon

Jafar Panahi tuomittiin kuuden vuoden vankeuteen. Lisäksi häneltä kiellettiin elokuvien tekeminen 20 vuoden ajaksi, kertoo Panahin asianajaja.

Iranin vihreä liike -oppositiota avoimesti kannattanut Panahi tuomittiin propagandan keräämisestä ja tuottamisesta, kertoi asianajaja Farideh Gheyrat ISNA-uutistoimistolle. ”Hänet on tuomittu kuuden vuoden vankeuteen, jonka lisäksi hän ei saa 20 vuoteen ohjata tai käsikirjoittaa mitään, matkata ulkomaille tai antaa haastatteluita”. Gheyrat kertoi valittavansa tuomiosta.

Panahi voitti Cannesin Camera d’Or -palkinnon vuoden 1995 debyyttiohjauksestaan The White Balloon (Valkoinen ilmapallo), ja Venetsian Kultaisen leijonan vuoden 2000 elokuvastaan The Circle (Loputon kierre). Panahin elokuvat ovat saaneet paljon kansainvälistä huomiota, mutta kotimaassaan ne on kielletty.

Panahi, 49, vangittiin heinäkuussa 2009, kun tämä liittyi presidentinvaalien lomassa kuolleiden protestoijien surukulkueeseen. Hänet vapautettiin pian, mutta maastalähtökielto pysyi voimassa. Helmikuussa 2010 hänet vangittiin jälleen, tällä kertaa läheistensä ja kollegoidensa kanssa. Eräs heistä, ohjaaja Muhammad Rasoulof, sai niinikään kuuden vuoden tuomion.

Merkittävät Hollywood-vaikuttajat, kuten Martin Scorsese, Steven Spielberg, Francis Ford Coppola ja Juliette Binoche, ovat julkisesti tuominneet pidätyksen. Binoche esitteli protestina Panahin nimeä Cannesissa keväällä.

Syyskuisessa haastattelussa Panahi totesi: ”Kun ohjaaja ei tee elokuvia, se on kuin eläisi vankeudessa. Vaikka hänet vapautettaisiin pienestä sellistä, hän huomaa vain haahuilevansa suuremmassa sellissä.”

Lähde: The Guardian

Aiheeseen liittyvät jutut