Ja Oscarin saa… – osa 1

10.2.2012 16:07

Parhaan elokuvan Oscarista kisaa tänä vuonna yhdeksän elokuvaa. Episodin Jouni Vikman ja Jussi Huhtala veikkailivat ehdokkaiden voittomahdollisuuksia. Kategoriassa ovat mukana The Artist, The Descendants, Hugo, Midnight in Paris, Moneyball, Piiat, Sotahevonen, Tree of Life sekä Äärimmäisen lujaa ja uskomattoman läheltä.

JH: Onko The Artist varma voittaja? Siltä vähän tuntuu ennakkoveikkausten perusteella. Ja leffahan on hieno.
JV: Varmaa on ainakin, että seitsemän näistä nimikkeistä on pelkkää listan täytettä. The Artist on aika vahvoilla.
JH: Aika yllätyksetön lista Puuttuuko mielestäsi joku elokuva?
JV: Drive. Episodin lukijoiden ja toimituksen suosikki!
JH: En kyllä odottanut että Drive olisi ollut päässyt parhaan elokuvan kategoriaan. Liian nuorekas ja liian väkivaltainen edes ehdokkaaksi, voitosta puhumattakaan. Ei minusta mikään yllätys että puuttuu.
JV: On Drive parempi kuin moni listalle päässyt…
JH: Se on kyllä totta.
JV: Vedän hieman sanojani takaisin. The Artist ja Hugo ovat vahvimmat voittajaehdokkaat, mutta The Descendants voisi olla musta hevonen.
JH: Hugo on tosiaan myös vahvoilla. Akatemia palkitsee Hugon tai The Artistin, koska ne herättävät tunteita ja kunnioittavat samalla elokuvan perinteitä. The Descendants saa lohdutuspalkinnoksi kässäripalkinnon.
JV: Midnight in Paris, Moneyball ja Piiat ovat liian kevyitä voittajiksi. Sotahevonen taas niin nähty veto Spielbergiltä.
JH: Sotahevonen ei ole musta hevonen. Piiat-leffan yhteiskunnallinen rotusortoaihe kyllä nostaa pisteitä, mutta ei riittävästi.
JV: Tree of Life miellyttää akatemian taideväkeä, mutta heitä ei ole tarpeeksi. Äärimmäisen lujaa ja uskomattoman läheltä on vielä näkemättä, mutta ei tunnu voittajamateriaalilta.
JH: Tree of Life on aivan liian filosofinen Oscar-voittajaksi. The Artist taas sykähdyttää yleisöä ja saa aikaan liikutuksen. Samalla se on helposti omaksuttava, mikä aina auttaa Oscarin voittamisessa.

Hugo

JV: Niin. Vaikka The Artistin tarina on aika heppoinen, se on nimenomaan elokuvantekemisen juhlaa. Hugo taas oli luento elokuvan ihanuudesta.
JH: Hugo on vahvoilla myös, ja akatemia tykkää siitäkin, mutta en usko että ihan riittää parhaan elokuvan voittajaksi. Hugo ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi vetoava.
JV: Eli myönnämme Oscarin The Artistille!
JH: Parhaan elokuvan Oscar on jaettu!

Muita kategorioita tarkastellessa yllätyksettömyys jatkuu. Parhaan musiikin sarjassa kestoehdokas John Williams on ehdolla peräti kahdella eri leffalla, Tintin seikkailut ja Sotahevonen. Muut säveltäjäehdokkaat ovat Ludovic Bource (The Artist), Howard Shore (Hugo) ja Alberto Iglesias (Pappi lukkari talonpoika vakooja).

JH: Voittaisiko John Williams kuudennen Oscarinsa? Mies täytti juuri 80 vuotta. Siinä olisi hyvä syntymäpäivälahja.
JV: Ei ainakaan Sotahevosella. Tintissä oli mukava musiikki, mutta luulen, että ennätysvoittaja jää nyt ilman pystiä.
JH: Kumpikin Williamsin musiikeista oli rutiinisuoritus. Ei todellakaan E.T:n tai Schindlerin listan veroista. Hugon musiikki oli hieno. Entäs Pappi lukkari? Siinähän musiikin teki Almodóvarin vakiosäveltäjä Iglesias.
JV: Jos oikeus voittaa, Oscar menee Hugon säveltäjä Howard Shorelle. Mutta jos The Artistista tulee tämän vuoden tapaus, joka ei voi tehdä mitään väärää, palkinto on Ludovic Bourcen. Pappi lukkarin musiikki ei kieltämättä ollut huono, mutta tämäkin kategoria taitaa olla kahden kauppaa.
JH: The Artistia on taas helppo veikata. Perinteitä kunnioitetaan varmaan tässäkin kategoriassa.
JV: Ja siinä musiikilla oli oikeasti tarinankuljetuksellinen merkitys.
JH: Kyllä. Merkittävää muttei liian päällekäyvää. Tästähän tuli The Artistille Episodilta jo toinen Oscar.
JV: Näin on!

Oscarit jaetaan 26. helmikuuta.

Lisää Episodin toimituksen Oscar-veikkauksia tulossa tuomiolle!

Lisää luettavaa