Ja Oscarin saa… – Osa 3

20.2.2012 14:56

Episodin toimituksen Oscar-veikkailut jatkuvat naisnäyttelijöiden kategorioilla. Parhaan naissivuosan palkinnosta kilpailevat Bérénice Bejo (The Artist), Jessica Chastain (Piiat), Melissa McCarthy (Morsiusneidot), Janet McTeer (Albert Nobbs) ja Octavia Spencer (Piiat).

Jussi Huhtala: Onko Piiat vahvoilla, kun on kaksi ehdokastakin mukana?
Jouni Vikman: On, vaikka jotkut väittävät moisen jakavan ääniä ja vähentävän mahdollisuuksia. Mutta eiköhän akatemia äänestä näyttelijöitä, ei elokuvaa.
JH: No, onko niistä kahdesta jompi kumpi suurempi suosikki? Octavia Spencer?
JV: Spencer ehdottomasti, hän varasti kaikki kohtauksensa – mutta vastassa on silti pääosasuoritus The Artist -leffasta.
JH: Pitikin kysyä myös The Artistista. Onko Bérénice Bejon ehdokkuus taktikointia, jotta saadaan pysti paremmin sivuosalla? Hänen pitäisi tosiaan olla naispääosasta ehdolla.

Bérénice Bejo

JV: Ja käytännössä onkin. Näitä huijauksia on harrastettu ennenkin. Tällä kertaa saattaa toimiakin, koska Bejo oli elokuvan henki ja elämä. Jos Piiat-leffan Viola Davis olisi laitettu tähän kategoriaan, kisa voisi olla tiukempi.
JH: Eikö Akatemia päätä kuka on ehdolla missäkin kategoriassa?
JV: Studiothan ehdokkaat asettavat, mutta Akatemia tekee lopullisen valinnan. Anthony Hopkins voitti aikoinaan pääosa-Oscarin vartin esiintymisellä Uhrilampaissa, eli homma toimii kummin päin vain.
JH: Antaisin Bejolle palkinnon sivuosastakin. Oli niin häikäisevä ja elävä roolisuoritus.
JV: Voin suostua tähän. Ja mitali se on huijaamallakin saatu…
JH: Musta hevonen voi olla Morsiusneitojen Melissa McCarthy!
JV: Haluaisin kuulla hänen kiitospuheensa! Valitettavasti taitaa komedia jälleen jäädä sivuosaan kekkereissä.
JH: Minustakin tuntuu, että Morsiusneidot saavat tyytyä siihen, että on kunnia päästä ehdokkaaksi, koska muuta ei taida tulla. Entä Janet McTeer? Albert Nobbs -leffa näkemättä. Ei tule Suomessa ilmeisesti teatterilevitykseen?
JV: Tämä tieto minullakin on, ja leffa on ehkä mennyt akatemian jäseniltäkin ohi, eli hyvästäkin suorituksesta huolimatta luulen sen jäävän palkinnotta.
JH: Odotetaan siis dvd:tä. Ja annetaan pysti The Artistin Bérénice Bejolle.
JV: Mutta heristetään samalla vähän sormea.

Melissa McCarthy

Parhaasta naispääosa-Oscarista kilpailee konkareita ja tulokkaita: Glenn Close (Albert Nobbs), Viola Davis (Piiat), Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo), Meryl Streep (Rautarouva), Michelle Williams (My Week with Marilyn).

JH: Tässä on kiinnostava sarja. Glenn Closelle saattaa tulla sama ongelma kuin Janet McTeerille, eli leffaa ei ole moni nähnyt, eikä se ole saanut tarpeeksi huomiota.
JV: Jep, Glenn Close on hyvä näyttelijä, jolle Hollywood varmasti soisi Oscarin, mutta tämä suoritus on ehkä turhan pienessä elokuvassa.
JH: Totta, Close ei ole voittanut, vaikka on ollut monta kertaa ehdolla. Piti ihan tarkistaa, koska muistelin hänen voittaneen Vaarallisesta suhteesta.
JV: Ehkä hänet olisi pitänyt asettaa siitä ehdolle sivuosakategoriassa eikä pääosasta?
JH: Viittaan äskeiseen keskusteluun: se olisi ollut huijausta!

Glenn Close

JV: Ehkä Maraa lukuunottamatta tässä kategoriassa ei ole ehdokasta, jolle en Oscaria ihan hyvillä mielin soisi.
JH: Eikö Mara ansaitsisi Oscaria sinusta? Olihan se vaikuttava roolisuoritus? Jäi mieleen.
JV: Oli, mutta pidin Noomi Rapacesta enemmän. Mara oli ehkä tarinan kannalta loogisempi, mutta Rapacen suoritus oli ikonisempi.
JH: Maran suoritus on liian rankka Akatemialle. Ja myös sellainen, joka EI vetoa tunteisiin sillä tavalla kuin Oscar-suorituksen pitäisi. Esimerkiksi siten kuin Viola Davis…
JV: Upea Viola Davis! Piiat-elokuva ei olisi ollut mitään ilman häntä. Mutta jää hänkin pystittä.
JH: Minusta Davis saattaa voittaa. Poliittisesti korrekti valinta kaiken lisäksi.
JV: Michelle Williams oli aivan loistava Marilyn Monroena, mutta tämä on ennakkosuosikin kategoria.
JH: Meryl Streep?
JV: Kyllä. Close ansaitsisi voiton, Williams ansaitsisi voiton – ok, Marakin voisi voittaa – Davis ehdottomasti ansaitsisi voiton. Mutta Hollywood on yllättävä siinä, miten yllätyksetön se voi olla. Oscarin voittaa Streep.
JH: En ole yhtä varma asiasta. Streepin ongelma on se, että vaikka roolisuoritus oli loistava, niin leffa ei ollut samalla lailla vaikuttava kuin esimerkiksi Kuninkaan puhe tai vaikka The Queen, josta Helen Mirren voitti. Jos leffa on keskinkertainen niin se vie pisteitä. Piiat taas on enemmän Akatemian suosikki leffana. Siksi veikkaan Davisia.
JV: Naivismi on joskus söpöä, mutta sillä ei palkintoja voiteta.
JH: Elokuva-akatemia tykkää naiiveista elokuvista, joissa on sopivan yhteiskunnallinen teema, ja lopussa tirautetaan pienet itkut. Piiat ja Viola Davis saa sellaisen reaktion aikaan.
JV: Viittasin sinuun, en elokuvaan… Mutta eikös meillä ole tässä lupa antaa palkinto kenelle me haluamme?
JH: Annetaan sitten Meryl Streepille. Veikkasin sitä, tai ainakin ehdokkuutta, heti kun näin elokuvan. Ei ole Streepin vika, että leffa on vain kolmen tähden arvoinen. Roolisuoritus on sen sijaan Oscarin arvoinen.
JV: Kyllä, välillä suorastaan unohti, ettei katso lihaa ja verta olevaa Margaret Thatcheria vaan näyttelijää – ja Streep on jo lähes kaikki mahdolliset muut palkinnot voittanut.
JH: Se on kyllä totta, että jo saadut palkinnotkin ennakoivat sitä että pysti tulee myös Oscareissa. Streepille siis tästä yksi palkinto lisää Rautarouvan roolista ja oliko se jo kolmas Oscar.
JV: Kramer vs. Kramer ja Sophien valinta, eivätkös ne ole aikaisemmat. Oscar Streepille ja Davisille kortti postiin: Me oltiin sun puolella.
JH: Kyllä Streep sen ansaitsee!

Lue täältä aiemmat veikkailut:
Ja Oscarin saa… – Osa 1
Ja Oscarin saa… – Osa 2

Lisää luettavaa