Ja Oscarin saa… – Osa 4

23.2.2012 17:24

Oscar-veikkauksemme jatkuvat miesnäyttelijöiden kategorioilla. Parhaasta miessivuosasta kilpailevat Kenneth Branagh (My Week with Marilyn), Jonah Hill (Moneyball), Nick Nolte (Warrior), Christopher Plummer (Beginners) ja Max von Sydow (Äärimmäisen lujaa ja uskomattoman läheltä).

Jussi Huhtala: Onko näissä selvää ennakkosuosikkia?
Jouni Vikman: Näistä on osa vielä näkemättä, joten tulosta on vaikea ennustaa – on muutenkin aika vaikea kategoria tänä vuonna.
JH: On vaikea. Meneeköhän elämäntyöpalkinnoksi. Max von Sydowilla on ollut pari ehdokkuutta aiemmin muttei voittoa. Myös Christopher Plummer on arvostettu veteraani, joka monien mielestä ansaitsisi voiton. Miksei myös Noltekin.
JV: Plummeria on tosiaan leivottu voittajaksi, mutta en näkisi mahdottomana Branaghin voittoakaan. Hänen Laurence Olivierinsa on hyvä sivuosasuoritus, jossa mies pääsee osoittamaan taitonsa, mutta kuitenkin tukee pääosasuorituksia.

Jonah Hill

JH: Olisihan se hauskaa, jos Branagh voittaisi Oscarin roolista, jossa hän näyttelee Oscar-palkittua näyttelijää.
JV: Oma suosikkini on kuitenkin Jonah Hill. Härskeissä teinikomedioissa aloittanut nuori mies tekee hyvän, hauskan ja koskettavankin suorituksen Moneyballissa.
JH: Ehkä Plummerin olisi pitänyt voittaa Tolstoi-elokuvasta Viimeinen asema, ja tällä kertaa voitto menee yllättäen nuorelle Hillille.
JV: Totta, Viimeinen asema olisi ollut selkeämpi palkittava. Branagh vai Hill? Kokemus vai nuoruus? Klassikko vai moderni tekijä?
JH:  Vaikea veikata, mutta käytän tässäkin sitä perustetta, että Oscar menee usein leffalle tai osalle, joka tekee vaikutuksen ja saa tirauttamaan ehkä pienet itkutkin. Branagh häviää siksi Hillille.
JV: Sopisi minulle. Akatemian ikärakenne vain ehkä suosisi pitkän linjan näyttelijää.
JH: Otetaanko siis riski, ja Jonah Hillille sivuosa-Oscar?
JV: Tämän riskin olen valmis ottamaan!

Miespääosasta kilpailevat Demián Bichir (A Better Life), George Clooney (The Descendants), Jean Dujardin (The Artist), Gary Oldman (Pappi lukkari talonpoika vakooja) ja Brad Pitt (Moneyball).

George Clooney

JH: Onkos tässä selvä ennakkosuosikki? Kaksi ehkä nousee ylitse muiden, eli Dujardin ja Oldman.
JV: Minä sanoisin Dujardin ja Clooney.
JH: Eikö Oldmanin suoritus sinusta ole sellainen josta Akatemia pitää? Vai etkö itse pitänyt sitä Oscarin arvoisena?
JV: Jos minä saisin päättää, Oscar menisi Oldmanille! Hän oli aivan loistava, mutta ehkä suoritus oli liian pienimuotoinen “näyttävämmästä” näyttelemisestä pitävälle Akatemialle. Bichir on liian pienessä elokuvassa, jota suurin osa äänestäjistä ei ole nähnyt, ja Pittin suoritus ei ole Oscar-kaliiberia, vaikka hyvä olikin.
JH: Olen samaa mieltä, että Bichir ja Pitt eivät ole vahvoilla. Oldman oli minustakin loistava, mutta jos käytän samaa periaatetta tai uskomusta kuin aiemmissa veikkauksissanikin, niin Oldmanin roolisuoritus ei herätä tarpeeksi tunteita. Sen sijaan Dujardin hurmaa kaikki ja saa Akatemian itkemään ja nauramaan.
JV: Dujardinissa on vanhanajan Hollywood-hurmurin charmia, joten uskon hänen voittavan.
JH: Ei Clooneyn roolikaan ole sellainen, jolla Oscar voitetaan. Hieman liian alavireinen, tai mitä sanaa siitä voisi käyttää.
JV: Luulen tosiaan Akatemian arvostavan aktiivisempaa päähenkilöä kuin Clooneyn alkupuoliskon lähes masentunut mies. Paradoksaalista on, että Clooney esittää tällaista miestä tosi hyvin – ehkä liian hyvin?
JH: Ehkä liian hyvin, sillä rooli jää tavallaan huomaamattomaksi. Clooneyllä on jo Oscar, tosin sivuosasta, mutta ei varmaan hirveästi jää miestä harmittamaan, jos palkinto menee Dujardinille. Oldmania sen sijaan voi harmittaa. Tämä olisi hänelle hyvä tilaisuus voittaa Oscar, ja samalla tulisi eräänlainen elämäntyöpalkinto kaikista hienoista rooleista, jotka jäivät ilman Oscar-tunnustusta.
JV: Olisi kerrankin roolisuoritus, josta ilomielin myöntäisi myös tuon elämäntyöpalkinnon. Mutta veikkaukseni on ja pysyy: Dujardin.
JH: Uskon kyllä Dujardinin voittoon minäkin. Ja kyllähän mies sen ansaitseekin.

Oscarit jaetaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa.

Lue täältä aiemmat veikkailut:
Ja Oscarin saa… – Osa 1
Ja Oscarin saa… – Osa 2
Ja Oscarin saa… – Osa 3

Lisää luettavaa