James Deanin elämästä kertova kiinnostava elokuva ei saanut Suomessa teatterilevitystä

James Dean teki lyhyen elämänsä aikana kolme isoa elokuvaroolia. Hollantilaisen Anton Corbijnin ohjaama Life sijoittuu vuoteen 1955.

Suomessa suoraan dvd:nä julkaistu elokuva kertoo Deanin (Dane DeHaan) sekä Life-lehdelle työskennelleen valokuvaajan Dennis Stockin (Robert Pattinson) monimutkaisesta suhteesta. Elokuvassa Stock komennetaan seuraamaan Deania, joka on vastikään tehnyt elokuvan Eedenistä itään ja valmistautuu Nuoreen kapinalliseen.

Valokuvaajana pitkään työskennelleen Corbijnin aiemmat ohjaustyöt ovat olleet poikkeuksellisen tyylikkäitä ja visuaalisesti vahvoja, joten Life on hienoinen pettymys. Se on tyylikäs tavanomaisella tavalla ja näyttää paikoin jopa arkiselta, vaikka kameran takana on Thomas Vinterbergin superlahjakas luottokuvaaja Charlotte Bruus Christensen.

Dean-elämäkertaa odottavat joutuvat myös pettymään, sillä Life on aikajänteeltään kompakti eikä selitä päähenkilöitään puhki. Ehkä juuri siksi se pysyy kiinnostavana koko kaksituntisen kestonsa ajan. Vahvat näyttelijät auttavat paljon: Pattinson on hyvä, DeHaan erinomainen.

Anton Vanha-Majamaa

Elokuva ★★★

Life. Iso-Britannia / Yhdysvallat / Saksa 2015. Dvd. Julkaisupäivä 8.2.2016.