Järkälemäinen teos on kunnianosoitus suomalaiselle auteur-ohjaajalle

18.11.2013 10:53

Matti Kassilan (s. 1924) viimeinen elokuva ilmestyi vuonna 1994, mutta ohjaajaveteraani on ollut viime vuosiin saakka aktiivinen kirjoittamalla elokuva-aiheisia kirjoja ja ottamalla julkisesti kantaa kotimaiseen elokuvaan. Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVA on tehnyt mittavaa tutkimusta Kassilan urasta. Työ on julkaistu näyttävänä kirjana Elokuvat kertovat, Matti Kassila.

Kassila tunnetaan etenkin rakastetuista komisario Palmu -elokuvista, joihin kirjan nimikin viittaa, mutta hän on ohjannut kymmeniä muitakin elokuvia jo 1940-luvulla alkaneella urallaan ja menestynyt myös kansainvälisesti.

Järkälemäinen teos sisältää kolmisenkymmentä pitkää artikkelia useilta eri kirjoittajilta. Tutkijoiden ja aikalaismuistelijoiden lisäksi Kassilasta kirjoittaa muun muassa ohjaajakollega Markku Pölönen. Ensimmäisestä ohjaustyöstään Isäntä soittaa hanuria Kassila kertoo itse kiehtovasti. Toisessa artikkelissa ohjaaja pohtii, jäikö joitakin mieluisia aiheita tekemättä.

Kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi viime vuonna valittu Komisario Palmun erehdys käydään läpi Kirsi Raitarannan pitkässä ja tarkkanäköisessä analyysissä. Lavastaja Minna Santakari on tehnyt kiinnostavia havaintoja Kassilan elokuvien lavastuksesta. Riikka Pennanen on tutkinut Hella Wuolijoki -filmatisointien naiskuvaa ansiokkaasti.

Kaikki Kassilan uran merkittävät osa-alueet on käyty asiantuntevasti läpi, eikä radio- ja televisiotöitäkään ole unohdettu. Kassilan elokuvissa musiikki ja äänimaailma ovat usein olleet tärkeässä roolissa, ja niillekin on kirjassa oma osionsa.

Runsas kuvitus ja perinpohjaiset filmografiatiedot täydentävät juhlallisen läpileikkauksen Kassilan urasta. Elokuvat kertovat, Matti Kassila on hieno kunnianosoitus suomalaiselle auteur-ohjaajalle.

Jussi Huhtala

Tähdet ★★★★★

Elokuvat kertovat, Matti Kassila. Toimittaneet Kalevi Koukkunen, Kimmo Laine, Juha Seitajärvi. Kustantaja SKS.

 

Lisää luettavaa