Jumala armahtaa, Nicolas Winding Refn ei

Jumala, perhe ja kunnia. Periaatteessa nämä teemat hallitsevat Nicolas Winding Refnin yhdeksättä valkokangasohjausta Only God Forgives. Väärin. Klassiset teemat ovat toki läsnä elokuvassa, mutta samalla Only God Forgives leikkaa huomattavasti syvemmälle, aina hahmojensa eksistentialistiseen luuhun saakka ja marinoi sen hallusinatorisella ja tajuntaa laajentavalla kuvastolla. Tippaakaan liioittelematta voi todeta, että tällaista elokuvaa ei ole nähty vielä koskaan.

Teksti: Tuomas Riskala, Cannes

– Tehdessäni Valhalla Risingia ranskalaiset tuotantoyhtiöt Gaumont ja Wild Bunch lähestyivät minua ja tarjosivat kahden elokuvan sopimusta, Refn kertoo Episodille.

– Elokuvien piti olla edullisia, jolloin ranskalaiset toisivat pöytään kaksi kolmasosaa niiden budjeteista. Jotta sopimus saatiin viimeisteltyä, minun piti keksiä nopeasti niiden ideat ja kirjoittaa käsikirjoitusluonnokset. Toinen idea oli tehdä Bangkokiin sijoittuva kamppailuelokuva. Kuvaaminen Thaimaassa on halpaa, mikä vaikutti päätökseen sijoittaa tarina sinne. En halunnut kuitenkaan lopulta tehdä perinteistä taisteludraamaa, mutta sellaisena Only God Forgives myytiin rahoittajille. Kun sopimus on allekirjoitettu, voit ryhtyä muokkaamaan tarinaa uusiksi.

Ryan Gosling esittää huumekauppaa thainyrkkeilyklubin suojissa Bangkokissa pyörittävää Juliania, jonka pikkuveli saa surmansa kostoseremoniassa, jonka järjestäjä on mystinen eläkkeellä oleva poliisi. Pian paikalle saapuu veljesten äiti Crystal (Kristin Scott Thomas) noutamaan suosikkipoikansa ruumista. Samalla Crystal painostaa Juliania ryhtymään kostotoimiin veljensä murhaajia vastaan.

– Ryanin ei pitänyt alun perin näytellä Only God Forgivesissä, vaan pääosaan oli kiinnitetty eri näyttelijä. Saatuani tarinan valmiiksi menin Los Angelesiin ja otin vastaan tarjouksen ohjata Drive. Koska kokemus oli meidän molempien mieleen, kysyin Ryanilta haluaisiko hän näytellä myös seuraavassa elokuvassani. Vastaus oli välitön kyllä. Hän ryhtyi saman tien treenaamaan muay-thainyrkkeilyä ja jatkoi harjoittelua paikan päällä, Refn kertoo.

Drive kertoo autokuskista, joka uskoo olevansa supersankari. Only God Forgivesissa poliisi uskoo olevansa koston jumala. Refnin mukaan kyse on samasta hahmosta, joka evoluutio ulottuu vielä kauemmas.

– Käsittelin ensimmäistä kertaa samaa hahmoa jo Valhalla Risingissa. Mads Mikkelsenin One-Eye on soturi, jolla on salaperäinen menneisyys ja joka nimetään ulkonäkönsä mukaan. Drivessa on mies, jolla on salaperäinen menneisyys ja jonka olemus määritellään hänen tekojensa mukaan. Ja lopulta Only God Forgivesissa meillä on mies, jolla on salaperäinen menneisyys, mutta joka pakenee täysin määrittelyä. Hän on kuin korkeampi voima, joka on vain olemassa, eikä anna armoa.

Lue lisää Only God Forgives -elokuvasta uudesta Episodista 6/2013. Ilmestyy 7.6.2013.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut