Jurassic Park 3D – kannattaako fossiileja herättää eloon?

Vuonna 2009 Avatarin myötä tosissaan käynnistyneen viimeisimmän 3D-villityksen myötä on tähän päivään mennessä julkaistu reilut 150 kolmiulotteista elokuvaa ja tekeillä on yli 60 nimikettä. Niiden lisäksi on julkaistu puoli tusinaa aikaisemmin julkaistua menestyselokuvaa 3D:ksi muunnettuna, viimeisimpänä vuoden 1993 jättihitti Jurassic Park. Mutta onko 3D:n uutuudenviehätys jo hiipumassa, vieläkö fossiileja kannattaa yrittää herättää eloon?

Ensimmäisenä vanhojen elokuvien 3D-restaurointiin heräsi Disney – tosin todennäköisesti James CameroninTitanic 3D -uutisten innoittamana. Se on julkaissut uudelleen sellaiset modernit animaatioklassikot kuin Leijonakuningas sekä Kaunotar ja hirviö. Myös Pixar-elokuvat Toy Story 2 ja Nemoa etsimässä ovat saaneet 3D-käsittelyn, mutta jo valmiiksi tietokoneella luotuina ne painivat hieman eri sarjassa.

Live-elokuvista kolmiulotteisiksi on ennen Jurassic Parkia muunnettu Star Wars: Pimeä uhka sekä Titanic. Vaikka edeltäjät tienasivat Yhdysvalloissa uusintakierroksillaan 43 ja 58 miljoonaa dollaria, niitä pidettiin hienoisina pettymyksinä. Tärkeämpää kuitenkin oli, että 3D-elokuvia himoinneilla Yhdysvaltojen ulkopuolisilla markkinoilla erityisesti Titanic oli jättihitti. Se tuotti pelkästään kasvavilta Kiinan markkinoilta 145 miljoonaa!

Alunperin Lucasfilm suunnitteli koko uuden Star Wars -trilogian muuntamista 3D:ksi. Disneyn ostettua Star Wars -oikeudet se ilmoitti tammikuussa, että Kloonien hyökkäystä ja Sithin kostoa ei päivitetä kolmiulotteiseksi, vaan kaikki energia suunnataan uusien Star Wars -elokuvien tekemiseen. Tähän vaikutti se, että pehmeän tuloksen lisäksi Pimeän uhan uudelleenjulkaisu aiheutti paljon kärsineiden Star Wars -fanien joukossa myös pahaa verta. Sitä pidettiin jälleen yhtenä George Lucasin rahastuskeinona.

Kotimarkkinoillaan Jurassic Park 3D osui avajaisviikonloppunaan Star Warsin ja Titanicin tulosten väliin. Se teki IMAX-ennätyksiä, mutta menetti lopulta vauhtiaan Pimeää uhkaa nopeammin, ja jäänee muutaman miljoonan sen tuloksesta. Mutta vaikka 3D on menettänyt merkitystään myös maailmanlaajuisesti, jos Jurassic Park menestyy edes puoliksi yhtä hyvin kuin Titanic, siitä saattaa tulla 16. miljardiluokkaan yltävä elokuva ja vieläpä vanhimpana tulokkaana.

Yksi merkki 3D:n merkityksen hiipumisesta on, että Jurassic Parkin uudelleenjulkaisussa korostetaan enemmän sen 20-vuotista taivalta, mikä sai sen näyttämään enemmän juhlistukselta kuin rahankeruulta. Mutta kävi miten kävi, uudelleenjulkaisu saanee dinofanit odottamaan innolla ensi vuoden kesäkuuksi aikataulutettua valmiiksi kolmiulotteista Jurassic Park 4:sta.

Jouni Vikman

Jurassic Park 3D tulee ensi-iltaan 10.5.2013. Lue lisää aiheesta samana päivänä ilmestyvästä uudesta Episodista 5/2013.

Aiheeseen liittyvät jutut