K18: Kymmenen parasta kauhuleffaa, joita et luultavasti ole vielä nähnyt

6.4.2015 12:25

Nykyään on vaikea löytää hyviä kauhuleffoja. Ne ovat joko turhanpäiväisiä uudelleenfilmatisointeja tai yksinkertaisesti niin huonoja, ettei niitä viitsi edes katsoa.

Alla kymmenen enemmän tai vähemmän liian pienelle huomiolle jäänyttä kauhuleffaa sekä niiden trailerit.

1. Phenomena (1985) – Vasta 15-vuotias Jennifer Connelly uransa toisessa elokuvaroolissa. Sveitsiläisessä koulussa vaihto-oppilaana oleva Jennifer osaa kommunikoida hyönteisten kanssa. Kyky auttaa häntä selvittämään paikkakunnalla tapahtuvia mysteerimurhia. Ehdoton erikoismaininta upealle soundtrackille, sillä leffassa kuullaan niin klassista Goblinia kuin Motörheadia ja Iron Maideniakin. Dario Argenton parhaimpia.

2. Audition (1999) – Japanilainen klassikko. Mies järjestää koekuvaukset potentiaalisille vaimoehdokkaille. Valittu tyttö ei ole aivan sitä miltä hän näyttää. Takashi Miiken pelottavimpia elokuvia.

3. In the Mouth of Madness / Hulluuden syövereissä (1994) – John Carpenterin hatunnosto H.P. Lovecraftille on kipeä ja pelottava kuvaus kauhukirjailijasta, jonka tarinoilla on odotettua rankemmat seuraukset maailmamme. Sam Neillin roolisuoritus varastaa show’n.

4. Braindead / Aivokuollut (1992) – Lord of the Ringseistä ja Hobbiteista paremmin tunnettu Peter Jackson teki aivan loistavan pirullista kauhukomediaa uransa alkuaikoina. Braindead on äärettömän hauska ja verinen klassikko, joka jokaisen pitäisi nähdä.

5. Re-Animator (1985) – Löyhästi H.P. Lovecraftin novelliin perustuva elokuva kertoo tiedemiehestä, joka on kehittänyt seerumin, jolla herättää kuolleet henkiin. Jumalan leikkimisellä on pelottavat seuraukset.

6. Peeping Tom (1960) – Snuff-leffojen esikuva. Nuori mies kuvaa tappamiensa naisten viimeiset hetket elokuvakameralla. Tästä on varastettu paljon!

7. House / Hausu (1977) – Psykedeelinen ja surrealistinen kauhutrippi. Japanilaista outoutta parhaimmillaan. Seitsemän tyttöä vierailee kesälomallaan kummittelevassa talossa. Talo haluaa syödä heidät mitä erikoisemmin ja huvittavimmin tavoin.

8. Psycho II / Psyko II (1983) – Klassikon yhtä klassinen jatko-osa. Norman Bates on viettänyt viimeiset kaksikymmentä vuotta suljetulla osastolla. Tekeekö äiti paluun? Loistava Anthony Perkins jatkaa roolissaan psykotappajana.

9. Suspiria (1977) – Dario Argenton klassisin Giallo-teos. Upealta näyttävä ja kuulostava kauhumysteeri on vaikuttanut jokaiseen nykypäivän kauhuleffantekijään. Tämä kuuluu yleissivistykseen.

10. From Beyond (1986) – H.P. Lovecraftin novelliin perustuva tarina kertoo joukosta tiedemiehiä, jotka ovat kehittäneet laitteen, jonka avulla voi nähdä todellisuutemme ulkopuolelle. Selvää on, että laite avaa portin sanoinkuvaamattomille kauhuille.

Kuvassa Jennifer Connelly Darren Aronofskyn Unelmien sielunmessusta.

(Episodi/NI)

Lisää luettavaa