Kaikkien aikojen paras sarjakuvasarja – Marvel ja Netflix ovat ylittäneet itsensä

20.4.2015 18:00

Netflix ja Marvel ovat ruvenneet yhteistyöhön ja tuottavat yhdessä viisi sarjaa. Ensimmäinen ilmestyvä sarja on Daredevil, joka on erittäin lupaava alku Marvelin ja Netflixin yhteistyösuunnitelmille.

Daredevil on yksi Marvelin parhaita hahmoja, ja sillä on lukematon määrä hienoja tarinoita sarjakuvissa. Vuoden 2003 Daredevil-elokuva valitettavasti ei onnistunut tekemään hahmolle oikeutta. Tämä vääryys korjataan uutuussarjassa, ja hahmo on saanut vihdoinkin arvoisensa sovituksen. Sarja on parasta mitä Marvel on tähän mennessä tehnyt ja helposti paras sarjakuvasarja ikinä.

Sarja kertoo Matt Murdockista, joka lapsena sokeutui onnettomuudessa, jossa kemiallisia jätteitä joutui hänen silmiinsä. Jätteet kuitenkin antavat hahmolle eräänlaiset superaistit, joiden avulla hän ”näkee” paremmin kuin normaalit ihmiset. Päivisin Murdock työskentelee lakimiehenä ja öisin ottaa oikeuden omiin käsiinsä naamioituneena kostajana.

daredevil-image-1

 

Murdock ottaa puolustettavakseen murhasta syytetyn Karen Pagen, jonka tapaus johdattaa hänet salaperäisen rikollispomon Wilson Fiskin jäljille. Pian Murdock alkaa selvittelemään Fiskin toimia päivisin lakimiehenä sekä öisin naamioituneena alter egonaan. Fiskin jahtaaminen vie Murdockin äärirajoilleen fyysisesti ja henkisesti, johtaen hahmon painimaan kovien moraalisten päätösten kanssa, kuten onko ainut tapa pysäyttää Fisk hänen tappamisensa.

Sarjassa liikutaan katutasolla, kaukana Marvel-elokuvien maailmanvalloitusjuonista. Juonikuviot ovat synkkiä ja väkivaltaisia ja muistuttavat enemmän kovaksikeitettyjä rikostrillereitä kuin perinteisiä supersankaritarinoita. Useampaan otteeseen tarina yllättää rajuudellaan. Räikeästi pukeutuvia superroistoja ei sarjasta löydy, mutta inhottavia laitapuolen kulkijoita riittää. Konnakaartiin kuuluu muun muassa ihmiskauppiaita, palkkamurhaajia, huumediilereitä ja korruptoituneita poliiseja.

Vaikka sarja sijoittuukin Marvelin suurempaan universumiin, ei tarinalla ole paljon yhtäläisyyksiä elokuviin, lukuun ottamatta muutamaa näppärää viittausta. Daredevilin maailma tuntuu olevan kuin ihan eri universumista. Se on toivoton, likainen ja ahdistava.

Matt Murdockin ristiriitainen hahmo on Marvelin kiehtovimpia, ja häntä esittävä Charlie Cox on täydellinen valinta pääosaan. Murdock menee koko ajan melkein liian pitkälle mukiloidessaan rikollisia, ja tuntuu että hän voi napsahtaa lopullisesti hetkenä minä hyvänsä. Kaiken lisäksi Murdock on harras katolilainen, joka painiskelee koko ajan sisäisten demoniensa kanssa. Hahmo kuitenkin pysyy sympaattisena koko ajan vaikka liikkuukin moraalisesti harmailla alueilla.

54f0ce14dd6ef

 

Täydellisesti on roolitettu myöskin sarjan pahis Wilson Fisk, jota esittää Vincent D’Onofrio. Fisk on kohtelias ja hillitty, mutta välillä rötösherra muistuttaa pikkulasta saadessaan väkivaltaisesti purkautuvia raivokohtauksia. D’Onofrion järkälemäinen fyysinen olemus ja palkitsemisen arvoinen näytteleminen nostavat Fiskin helposti Marvelin pelottavimmaksi ja parhaaksi konnaksi.

Marvel on ylittänyt itsensä Daredevilin ensimmäisellä kaudella. Sarja tarjoaa katsojille uusia puolia Marvel-universumista, alusta loppuun otteessaan pitävän tarinan, täydellisesti valittuja näyttelijöitä, elokuvamaisen kuvaustyylin ja erittäin hyvin toteutettuja taistelukohtauksia, jotka luuttuavat lattiaa verrattuna Marvelin omiin elokuviin. Ainoita tahroja timantissa on kauden loppupuolella hieman tahmeasti etenevä tarina, mutta viimeinen jakso vetää kuitenkin juonikuviot yhteen erittäin hyvin.

★★★★★

Lauri Vuotila

Lisää luettavaa