Känni voitti vuoden parhaan elokuvapalkinnon

Eurooppalaiset elokuvapalkinnot, niin sanotut Euro-Oscarit piti jakaa viime viikonloppuna Islannissa, mutta kuten niin moni muukin asia tänä vuonna, palkinnot jaettiin lopulta virtuaalisesti netissä.

15.12.2020 11:30

Kuten onena vuonna aiemminkin (muun muassa viime vuonna Yorgos Lantihimosin The Favourite) EFA-gaalan palkintopöydän putsasi jälleen yksi ja sama elokuva.

Tanskalaisen huippuohjaajan Thomas Vinterbergin opettajien erikoisesta alkoholikokeilusta kertova Drunk valittiin vuoden 2020 parhaaksi eurooppalaiseksi elokuvaksi.

Vinterberg valittiin myös vuoden parhaaksi ohjaajaksi, Vinterbergin ja Tobias Lindholmin yhdessä kirjoittama tarina vuoden parhaaksi käsikirjoitukseksi ja elokuvan pääosan esittäjä Mads Mikkelsen vuoden parhaaksi näyttelijäksi.

Ainoa, mitä Drunk ei saanut, oli paras naispääosa, sillä se meni meilläkin nähdyn Christian Petzoldin ohjaaman Undine – aallotar -elokuvan pääosan esittäjälle Paula Beerille. Hän sai samaisesta roolista alkuvuodesta myös parhaan naispääosapalkinnon Berliinin elokuvafestivaaleilla.

Drunk on tulossa alkuvuodesta levitykseen Suomessa nimellä Yhdet vielä.

Parhaan komediapalkinnon sai ranskalainen vankien teatteriesityksestä kertova The Big Hit (Un triomphe). Paras dokumenttipalkinto meni romanialais-luxemburgilaiselle Collectivelle, jonka on ohjannut Alexander Nanau. Se kertoo 2015 Bukarestissa sattuneesta Colectiv -klubin palosta, jossa kuoli 27 ihmistä.

Parhaaksi animaatioksi valittiin ranskalais-belgialais-espanjalainen Aurelin ohjaama Josef, joka kertoo Francon ajan diktatuurista Ranskassa. Hurja italialainen taiteilijakuvaus Volevo Nascondermi palkittiin komeasta kuvauksesta (Matteo Cocco) ja asustesuunnittelusta (Ursula Patzak).

Alfred Döblinin romaaniin perustuva ja Rainer Werner Fassbinderin siitä muokkaama tv-sarja Berlin Alexanderplatz on saanut tähän aikaan hienosti sopivan uuden tulkinnan.

Burhan Qurbanin ohjaamassa vauhdikkaan visuaalisessa ja iskevästi kerrotussa tulkinnassa tarina on siirretty Berliinissä elävien laittomien siirtolaisten maailmaan. Berlin Alexanderplatz palkittiin musiikista.

Timo Kuismin

Lisää luettavaa