Katsokaa tätä naista! Kohu Bond-näyttelijätär Ana de Armasin ympärillä nousee

Tuntuuko siltä, kuin 007 No Time to Die -elokuvassakin nähtävä Ana de Armas olisi tätä nykyä kaikkialla? Se ei välttämättä ole täysin perusteeton havainto, sillä nuori nouseva tähti saa tällä hetkellä valtavasti huomiota. Keväällä 33 vuotta täyttäneen kuubalaisnäyttelijätären saama näkyvyys tuntuu häkellyttävältä, kun huomioi kuinka periaatteessa lyhyessä ajassa kohu hänen ympärillään on noussut. Se tulee kuitenkin hyvästä syystä, sillä näyttelijättären kohtalona tuskin on jäädä Bond-tytöksi.

22.9.2021 10:00

Kuubassa syntynyt ja kasvanut Ana de Armas matkusti heti 18-vuotta täytettyään Espanjaan, missä hän näytteli tv-elokuvissa ja -sarjoissa, joista menestyneimmäksi nousi mystiseen oppilaitokseen sijoittuva El Internado (”sisäoppilaitos”). 2010-luvun puolivälissä oli aika siirtyä Yhdysvaltoihin ja Hollywoodiin.

Ei haitannut, vaikka hän ei osannut englantia juuri ollenkaan. Vielä vuoden 2016 War Dogs -elokuvassa, jossa hän esitti Miles Tellerin hahmon tyttöystävää, hän veti roolin foneettisesti. De Armas kertoo, että jossain vaiheessa ohjaaja Todd Phillips oli yrittänyt muuttaa dialogia, mutta se oli katastrofi, koska hän oli opetellut vuorosanansa ulkoa niitä ymmärtämättä. Lopulta Phillips oli pyytänyt häntä vain toistamaan sen mitä oli jo opetellut.

Sitä ennen hän oli näytellyt jo Keanu Reevesin kanssa – kahdesti. Vuoden 2015 Knock Knock oli de Armasin ensimmäinen amerikkalaistuotanto. Seuraavana vuonna hän näytteli Reevesin rinnalla Exposed-jännärissä. Läpimurtorooliksi muodostui kuitenkin vuoden 2017 Blade Runner 2049, jossa hän kiinnitti muun muassa Daniel Craigin huomion.

Ura veitsen terällä

Bond-elokuvan Paloman roolin de Armasille loi näyttelijätärtä jo jonkin aikaa fanittanut ohjaaja Cary Joji Fukunaga, ja se annettiin pääasiassa Phoebe Waller-Bridgen (Fleabag) kirjoitettavaksi. Näyttelijätär itse kuvailee hahmoa kuplivaksi ja vastuuttomaksi.

Rooli on komediallinen, sillä Paloma on vastikään aloittanut CIA:lla, joten joutuessaan Bondin rinnalle hän on saanut vasta minimaalisen koulutuksen. Hän ei siis ole mikään ykkösluokan agentti, mutta ohjaajan mukaan pienessä roolissa on hauskaa energiaa.

Huolimatta tällaisesta henkilökohtaisesta huomiosta de Armas epäröi. Juuri ennen kuin Harvey Weinstein joutui vastaamaan teoistaan, de Armas oli ollut yhdessä tämän tallin elokuvassa (Hands of Stone, 2016). De Armas ymmärsi, että Hollywoodissa yhtä tärkeää kuin tuntea oikeita ihmisiä on olla tulematta yhdistetyksi asioihin, jotka saattavat vaarantaa uran eteen tehdyn työn. ”Bond-tyttö” oli leima, jota hän ei halunnut, vaikka olikin tilaisuudesta innoissaan.

Vähän aikaisemmin de Armas oli ollut aikeissa sanoa kiitos ei Veitset esiin -elokuvalle, koska hänen näkemässään varhaisessa käsikirjoituksessa hahmo oli summattu sanoilla ”latino kodinhoitaja, nätti”. Näyttelijätär oli tietoinen pyrkimyksistä tehdä hänestä uusi Penélope Cruz, eikä hän halunnut tulla lokeroiduksi ”seksikkääksi ja temperamenttiseksi latinokaunottareksi”.

Lopulta hän lähti mukaan Bondiin perustellen sitä sillä, että vaikka elokuvat kasvavat ja heijastavat todellisuutta, Bond on aina fantasiaa. Eikä rooli komediallisuudestaan huolimatta tuntunut vitsiltä vaan todelliselta naiselta.

Ikonisista ikonisin

Veitset esiin -roolistaan de Armas oli saanut Golden Globe -ehdokkuuden naispääosakategoriassa musikaalien ja komedioiden puolella. Ei hänellä juuri ollut vakavasti otettavia mahdollisuuksia Jäähyväisillä palkinnon vieneen Awkwafinan sekä muiden kanssaehdokkaiden (Beanie Feldstein Booksmartista, Cate Blanchett Missä olet Bernadettesta ja Emma Thompson Late Nightista) rinnalla. Se on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, kuinka tärkeä Veitset esiin on ollut hänen kannaltaan.

Ei de Armasin jatkuva menestys tietysti pelkästään elokuvan suosion ansiota ole, sillä hän tuskin olisi saanut paria merkittävää uutta rooliaan, ellei olisi tehnyt vaikutusta kanssanäyttelijöihinsä. Jamie Lee Curtis muun muassa levitti omia kanaviaan pitkin tietoa nuoresta kanssanäyttelijättärestään, vaikka ei ollut aikaisemmin kuullutkaan hänestä.

Niinpä de Armasilla on työn alla Adrian Lynen ohjaama eroottinen trilleri Deep Water Ben Affleckin kanssa, The Night Clerk Helen Huntin kanssa, poliittinen Netflix-draama Sergio – ja ennen kaikkea roolien rooli: hän on Marilyn Monroe kauan odotetussa Blondessa. Joyce Carol Oatesin palkittuun kirjaan perustuvan sovituksen ohjaaja Andrew Dominikille riitti yksi koe-esiintyminen.

Vaikka de Armas tiesi Marilynista vain pari ikonista roolia ja muutaman tunnetun valokuvan, häntä kutkutti ajatus kuubalaisnaisesta esittämässä amerikkalaista ikonia. Hän kuitenkin myös samastuu tähteen viitatessaan kuuluisaan potrettiin: ”Hän hymyilee, mutta se on vain pieni hetki kaikesta siitä, mitä hän kävi läpi elämässään.”

Teksti: Jouni Vikman
Kuvat: Nicola Dove, Danjaq LLC / MGM

Lisää luettavaa