Kettupäivien palkinnot jaettu

20.11.2010 19:01

Lyhytelokuvafestivaali Kettupäivät huipentui lauantaina 20. marraskuuta palkintojen jakoon. Nelipäiväisellä festivaalilla nähtiin 109 suomalaista lyhytelokuvaa, joista seitsemän palkittiin Kettu- tai Hinku ja Vinku -palkinnolla.

Palkintoja jaettiin seuraavissa kilpailusarjoissa: ammattilais- ja opiskelijafiktiot, ammattilais- ja opiskelijadokumentit, alle 3-minuuttiset elokuvat, kokeelliset elokuvat ja animaatiot. Lisäksi jaettiin kunniamainintoja.

FIKTIOT
Fiktioraati: ohjaaja Hanna Maylett ja tuottaja Lasse Saarinen
”Elokuvat olivat varsin kattava otos erilaisista tyylilajeista sekä usein kekseliäästi tehtyjä että teknisesti taitavia. Pidimme kaikkein tärkeimpänä sitä, että elokuva on eheä ja puhutteleva kokonaisuus, jossa välittyy tekijän persoonallinen väite, tunne tai havainto maailmasta ja joka saa katsojassa aikaan tunnejäljen.”

Paras ammattilaisfiktio: Elias Koskimies: Päivät kuin unta
Tuomariston lausunto: ”Koskimiehen erinomainen elokuva on hallitusti toteutettu ja jäntevästi kerrottu. Se on elokuva tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta. Elokuvan näyttelijätyö on loistavaa ja kuvallisesti erittäin kiinnostavaa.”

Paras opiskelijafiktio: Jussi Sandhu, Ville Hakonen: Helvetin hyvää työtä
Tuomariston lausunto: ”Sandhun ja Hakosen elokuva on monella tapaa hyvä: kafkamaisen absurdi, tämän päivän työelämään kantaaottava ja visuaalisestikin hauska. Toteutus on koulutyöksi harvinaisen omaperäinen ja raikas.”

DOKUMENTIT
Dokumenttiraati: dokumenttiohjaajat Virpi Suutari ja Jukka Kärkkäinen
”Yleisesti sarjojen taso oli hajanainen. Joukossa oli useita töitä, joille muodon ja mitan tiukentaminen olisi ollut eduksi. Opiskelijasarjan kärkikaksikko oli erityisen kovatasoinen ja sisällöltään yhteiskunnallisempi ja poliittisempi, kuin ammattilaissarjan subjektiivisemmat kärkityöt.”

Paras ammattilaisdokumentti: Johanna Vanhala: Voitko rakastaa
Tuomariston lausunto: ”Tämä herkkä ja impressionistinen elokuva on lohdullinen osoitus siitä, kuinka surua ja elämän painoa voi käsitellä myös kepeästi ja kuulaasti, vailla syytöksiä tai moralisointia. ”

Paras opiskelijadokumentti: Elina Talvensaari : Miten marjoja poimitaan
Tuomariston lausunto: ”Elokuva leikittelee herkullisesti asioiden mittakaavoilla ja elokuvallisilla tyylilajeilla. Visuaalinen loistokkuus tukee tiukan poliittista, mutta huumorin läpi suodatettua sisältöä.”

ALLE 3-MINUUTTISTEN FOXOFF-SARJA
FoxOff -sarjan aiheena oli tänä vuonna Kontakti.
FoxOff-raati: Suomen dvoted-elokuvayhteisön vastaava toimittaja Saara Konttinen ja Pixoffin päätoimittaja Niina Tuononen
”FoxOff-sarjassa oli ihastuttavan erilaisia teoksia, monessa eri tyylilajissa.”

Paras FoxOff-elokuva: Helmi Kajaste, Antti Kangas, Yrjö Kari-Koskinen, Mikko Kotisaari, Pekka Laurila, Heikki Ollilainen, Matias Piispanen, Jussi Tarvainen ja Jan Wolski:
1000 auringon kirkkaus
Tuomariston lausunto: ”Elokuvan tyylilaji ottaa katsojan heti omakseen, eikä elokuvan raikas, lyhytelokuvaksi runsas sisältö jätä ketään kylmäksi.”

KOKEELLINEN ELOKUVA
Kokeellisen elokuvan raati: elokuva- ja mediataiteilija Maarit Suomi-Väänänen ja kuvataiteilija-muusikko Sami Sänpäkkilä
”Kokeellisen sarjan teokset olivat lähtökohdiltaan hyvin erilaisia, mikä teki sarjasta monisärmäisen. Pituudet vaihtelivat minuutista tuntiin ja sisällöllisesti teokset olivat äärimmäisen kirjavia.”

Paras kokeellinen elokuva: Pilvi Takala: Real Snow White
Tuomariston lausunto: ”Elokuvan absurdi huumori hytkyttää hoksottimia fiktion ja faktan, sadun ja brändin, omistamisen ja esittämisen välillä, ensin varsin viattomalta näyttävällä tavalla.”

ANIMAATIO
Animaatioraati: animaatioelokuvaohjaajat Milja Ahola, CHRZU, Leena Jääskeläinen
”Yleisesti ottaen kilpailussa nähtiin teknisesti korkealaatuisia töitä ja monipuolista osaamista. Tuomaristo painotti elokuvien koskettavuutta ja tunnetta. Tuomariston yllätti ammattilaisten tekemien animaatioelokuvien harvalukuisuus.”

Paras animaatio: Jan Andersson ja Jessica Koivistoinen: Heaven shall burn: Combat
Tuomariston lausunto: ”Elokuva kertoo tarinan tehokkaasti ja koskettavasti. Tämä animaatio nostaa esiin vaikean aiheen, josta mielellämme ummistaisimme silmämme. Kuvallinen toteutus ja kerronta edustavat suomalaisen animaation huippua.”

KUNNIAMAININNAT

FIKTIOT
Opiskelijasarjan kunniamaininnat:
Jaakko Kaján: Chiefs
”Chiefs on erinomaisesti henkilöohjattu ja näytelty kokonaisuus. Perinteinen toteutus sopi tähän aiheeseen hyvin ja nuorten tunnot pääsivät oikeuksiinsa.”

Aino Suni: Korpin laulu
”Korpin laulu on kaunis elokuva, joka tavoittaa lapsen maailman koskettavasti. Toteutuksessa on uskallettu hakea realismista poikkeavaa maailmaa.”

DOKUMENTIT
Ammattilaissarjan kunniamaininta:
Pia Andell: Göringin sauva
”Notkeasti ja nokkelasti historiaa rekonstruoiva lyhytelokuva, jossa päähenkilön valovoimaisuutta tukee erityisen hyvällä rytmillä ja svengillä toteutettu leikkaus.”

Opiskelijasarjan kunniamaininta:
Reetta Aalto: Marja-Sisko
”Herkkävaistoisesti päähenkilönsä vierellä kulkeva, kaunis ja karun eleetön henkilökuva.”

ALLE 3-MINUUTTISTEN FOXOFF-SARJA
Kunniamaininta:
Jan Ijäs: Sweet Mov(i)e
”Joukosta erottuva, eleettömästi toteutettu elokuva jättää katsojan täysin materiaalin armoille. Sisällöltään monessa mielessä rohkea teos onnistuu käsittelemään aihettaan tyrkyttämättä.”

Lisäksi tuomaristo halusi erikseen mainita Elina ja Mike Pohjolan elokuvan Baabelin metsä, joka ”on toteutukseltaan selkeästi sarjan ammattimaisin elokuva.”

KOKEELLINEN ELOKUVA
Kunniamaininta:
Maria Duncker: Tienvirsi
”Yksi omalaatuisimpia elokuvia, mutta silti täysin teeskentelemätön teos. Siinä on monitulkintainen tunnelma, joka kykenee jättämään mieleenpainuvan kokemuksen jo ensimmäisellä katselukerralla.”

ANIMAATIO
Kunniamaininnat:
Anssi Kasitonni: Masa
”Tämä inhon ja sympatian rajalla tasapainoileva elokuva on aikamme aitoa underground-elokuvaa. Se on raikas, omaleimainen elokuva, jonka selviytymistarina sisältää toivon kipinän.”

Taru Varpumaa: Edith
”Elokuva peilaa meille tärkeitä aiheita: suomalaista lähihistoriaa ja mielenmaisemaa. Taitavasti käsikirjoitettu tarina on arvokas ja elämänmyönteinen.”

Lisää luettavaa