Kieltäkää tämä sairas leffa! Ghibli-animaatiosta on tullut kuuma peruna amerikkalaisille

6.11.2013 14:41

Hayao Miyazakin uusi elokuva Kaze tachinu (“Tuuli on noussut”) on jo ehtinyt herättää ihastusta maailmalla. Ghibli-studion perustaja ja maineikas animaattori täytti tänä vuonna 72 vuotta. Hän on ilmoittanut elokuvan jäävän hänen viimeisekseen.

Kaze tachinu on ollut jättimenestys Japanissa, mutta Yhdysvalloissa siihen on suhtauduttu varovasti, kirjoittaa New York Times. Lehden mukaan elokuvalla olisi hyvät mahdollisuudet Oscar-kisassa, mutta sitä on pidetty piilossa. Maineikas Hollywood-tuottaja Frank Marshall on ottanut elokuvan siipiensä suojaan, mutta hän kieltäytyi antamasta New York Timesille haastattelua siihen liittyen. Elokuvaa levittävä Disney-yhtiö on myös pitänyt matalaa profiilia. 

Miksi näin? Kaze tachinu, joka on Yhdysvalloissa saanut nimen The Wind Rises, sisältää pasifistisen sanoman, mutta amerikkalaisesta näkökulmasta sen tarina on ongelmallinen. Tositapahtumiin pohjautuva animaatio kertoo lentokoneiden suunnittelijasta, jonka työn tuloksena syntyi tappokone. Elokuvan keskushahmo Jiro Horikoshi suunnitteli japanilaisen Mitsubishi Zero -hävittäjän, joka aiheutti suurta vahinkoa Yhdysvaltain armeijalle toisessa maailmansodassa.

Toinen seikka, jota amerikkalaiset eivät halua nähdä elokuvissa, on tupakanpoltto. New York Timesin mukaan animaatiossa on ainakin kahdeksan kohtausta, jossa savukkeet käryävät. Tämäkin on New York Timesin mukaan ongelmallinen asia Yhdysvalloissa, missä animaatiot on yleensä suunnattu pelkästään lapsille ja nuorille, toisin kuin Japanissa.

Lue koko New York Timesin artikkeli täältä.

(Episodi/JH)

Lisää luettavaa