Kjell Westön Missä kuljimme kerran tv-sarjaksi ja elokuvaksi

3.9.2010 13:06

Finlandia-palkitun Kjell Westön Missä kuljimme kerran -romaanin pohjalta tehdään kuusiosainen tv-sarja ja elokuva. Kuvaukset käynnistyvät 6. syyskuuta ja jatkuvat ensi vuoden tammikuulle asti. Tämä vuoden 2011 syksyllä esitettävä suurhanke tehdään Helsinki-filmin ja FST5:n yhteistyönä.

TV-sarja kertoo lähihistoriastamme romaanin monivivahteiseen henkilögalleriaan pohjautuen. Elokuva taas painottuu kahden päähenkilön rakkaustarinaan. Kyllästyneenä arkensa yltäkylläisyyteen vapautunut Lucie ihastuu ehdottomaan Alluun, joka ei ole elämässään saanut mitään ilmaiseksi ja joutuu, kuten työläisisänsäkin, maksamaan kovan hinnan periaatteistaan.

Syyskuun 6. päivänä alkavat kuvaukset jatkuvat aina ensi vuoden tammikuun 22. päivään asti. Hankkeen yhteisbudjetti on yli 2 miljoonaa euroa. Elokuva saa kotimaisen ensi-iltansa elokuvateattereissa syksystä 2011 ja tv-sarja esitetään YLE FST5:llä. Tv-sarja ja elokuva on myyty ennakkoon useille ulkomaisille tv-kanaville.

Tv-sarjan ja elokuvan ohjaa Peter Lindholm (Leijat Helsingin yllä, Kylmäverisesti sinun). Pääosissa ovat muun muassa Andreas af Enehielm, Jessica Grabowsky, André Wickström ja Mikko Kouki. Ohjaaja Lindholmin mukaan elokuva ja tv-sarja ovat tarina nuorista ihmisistä ja heidän tunteistaan ja toiveistaan. “Tuotanto on yksi haastavimmista tv- ja elokuvahankkeista Suomessa”, Lindholm sanoo. “Rakennamme 1900-luvun Helsingin pitkälti uudestaan. Tämä tapahtuu jälkituotannossa, mutta vaatii jo kuvausvaiheessa äärimmäistä tarkkuutta.”

Kirjailija Kjell Westö on innoissaan hankkeesta: ”Tällainen iso projekti ei ole suomalaiskirjailijalle mikään arkipäiväinen juttu. Mitä tuotannon esivaiheista olen nähnyt, rima on korkealla. Olen todella toiveikas.”

Kjell Westön kirjoja on käännetty noin 20 eri kielelle. Missä kuljimme kerran on Kjell Westön menestyneimpiä romaaneja. Se voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2006 ja sai upeat arvostelut kaikissa maissa, joissa se ilmestyi. Missä kuljimme kerran kertoo nuorista ihmisistä, intohimosta ja rakkaudesta. Kjell Westön teoksissa Helsinki on myös aina ollut yksi päähenkilöistä. Missä kuljimme kerran sijoittuu vuosille 1906-1931 Ensimmäisen maailmansodan aikakaudelle, punaisten ja valkoisten konfliktien ja sodan värittämään rakkauteen ja ihmiskohtaloihin tuon ajan Helsingissä.

Lisää luettavaa