Kohu Apulanta-elokuvan ympärillä jatkuu

8.10.2016 16:22

Teit meistä kauniin -elokuva uhkaa poistua elokuvateattereiden ohjelmistosta SEOL:n (Suomen elokuvateatteriliiton) hallituksen päätöksen takia, kerrotaan tiedotteessa.

Ohjaaja Tuukka Temosen tuotantoyhtiö Optiparin lähettämän tiedotteen mukaan syy päätökseen on Teit meistä kauniin -elokuvan diggariversion julkaisu Elisa Viihteessä, josta versio on ollut vuokrattavissa perjantaista 7.10. alkaen.

Julkaisemme loput tiedotteen sisällöstä alla sellaisenaan:

”Teimme ennen elokuvan kuvausten alkua Elisa Viihteen kanssa sopimuksen elokuvayhteistyöstä, jossa sovittiin elokuvan digijakelusta noin 4 viikon kuluttua ensi-illasta. Jo silloin sovittiin, että diggariversion vuokrahinta on aluksi huomattavasti elokuvalippua suurempi, ja että Elisa viihteessä julkaistaan elokuvan ns. faniversio, joka on reilut 10 minuuttia elokuvateatteriversiota pidempi. Sovimme Elisan kanssa että julkistamme digijakelun aikataulun mahdollisimman myöhään, jotta suurin osa elokuvan innokkaimista katselijoista ehtii sen ensiksi elokuvateattereissa näkemään. Emme halunneet nakertaa elokuvateattereiden bisnestä.

Teimme tämän sopimuksen koska:

1. Kesäkuussa 2015 teimme sopimuksen Elisa Viihteen kanssa, koska tarvitsimme kipeästi rahaa elokuvan tuotantoon. Tuolloin jopa näytti, että elokuva jäisi toteutumatta. Emme ole myyneet digioikeuksia vasta nyt.
2. Emme tuossa vaiheessa uskoneet, että elokuvasta tulee näin puhuttu ja se saa näin paljon katsojia. Moni kotimainen esikoisohjaus on jo pois teattereista neljän viikon jälkeen.
3. Maailma muuttuu nopeasti ja nopeaksi. Lähes kaikilla viihteen aloilla tuotteen saa ostaa myös digiversiona kotisohvalle (esim. E-kirja), eikä se juurikaan syö kirjan myyntiä. Ajattelimme, että tämä on sekä fanituote jo elokuvateattereissa käyneille ihmisille, mutta myös ennen kaikkea palvelu, joka mahdollistaa elokuvan näkemisen niille, jotka eivät jostain syystä elokuvaa pääse elokuvateatteriin katsomaan. Tämä on tasa-arvoista palvelua esim. niitä ihmisiä kohtaan, joiden kotiseudulla ei ole elokuvateatteria.

Elokuvamme on kiinnostanut suuresti yleisöä, mutta teattereiden määrällä, ohjelmistolla ja kapasiteetilla on rajansa. TMK:n näytökset menevät edelleen hyvin, silti olemme jo nyt antaneet tilaa muille ensi-ilta elokuville. Katsojamäärät ovat jo hidastuneet merkittävästi ja mahdollisia teatterikatsojia on enää 8 000 – 20 000 seuraavan kolmen kuukauden aikana. Kiinnostus elokuvaa kohtaan ei kuitenkaan ole vähentynyt.

Me emme toivo elokuvateattereiden toteuttavan boikottiaan, sillä emme usko sen palvelevan kuluttajia. Me uskomme, että jos kaikilla ihmisillä on tasa-arvoinen mahdollisuus osallistua viihteen ympärillä käytävään keskusteluun, niin se vain ja ainoastaan lisää kiinnostusta koko elokuvateollisuutta kohtaan. Ymmärrämme elokuvateattereiden pitäjien pelon ja ihmetyksen, mutta emme usko että digiversioiden aikaisempi jako syö elokuvateattereiden kävijämääriä. Elokuvissa käyminen on elämys ja sillä on vakaa paikka nykyihmisen ajanvietteenä.

Uskomme että tämä asia tulee jatkossa muuttumaan ja että elokuvien nopeampi saatavuus lisää kiinnostusta uutuuselokuvia kohtaan, lisää ensi-iltaelokuvien määrää ja jatkossa myös lisää elokuvissa käyntiä. Meidän mielestämme digitalisoituminen ei ole uhkakuva vaan mahdollisuus synnyttää elokuvista suurempia ilmiöitä.

Elokuvien pitäisi olla helpommin saatavilla. Elokuvateattereiden on ehdottomasti oltava se ykköspaikka missä ne katsotaan, mutta muitakin vaihtoehtoja on oltava tarjolla. Toivomme sydämestämme, että mahdollisimman moni suomalainen menee katsomaan tällä viikolla meidän tai jonkun muun elokuvan elokuvateattereihin. Se on se paikka, jossa elokuva on parhaimmillaan.”

Tässä siis Teit meistä kauniin -elokuvan tuotantoyhtiön näkemys aiheesta. Jäämme odottamaan Suomen elokuvateatterien liiton tiedotetta hallituksen päätöksestä.

Päivitys 8.10. klo 17:33: Otsikkoa muutettu

Lisää luettavaa