Kolme Oscar-ehdokkutta napannut uutuuselokuva nyt striimattavissa – Yksi yö käänsi neljän ikonin uran suunnan

Elokuva on katsottavissa Amazonin suoratoistopalvelussa.

25.3.2021 09:00

Neljä aikakautensa ikonia vietti vuonna 1964 yön hotellihuoneessa, jonka jälkeen jokaisen ura sai uuden suunnan.

Näytelmään perustuva One Night in Miami esittää fiktion keinoin, mitä ihmisoikeusaktivisti Malcolm X, Muhammad Alina myöhemmin tunnettu nyrkkeilymestari Cassius Clay, laulaja Sam Cooke ja NFL-tähti Jim Brown saattoivat puhua ja kokea kyseisenä yönä.

Eri alojen pioneerien tosipohjainen kohtaaminen on kutkuttava lähtökohta pienen tilan höpöttelyelokuvalle. Sen kysymykset julkkisten yhteiskuntavastuusta ja huomiot Yhdysvaltojen rotuerottelusta ovat yhä kipeän ajankohtaisia.

On suorastaan musertavaa katsoa taidokkaasti näyteltyjen 1960-luvun henkilöiden henkistä taistelua positiivisen kansalaisliikehdinnän puolesta, joka ei ole vielä tänäkään päivänä maalissa.

One Night in Miami on kelpo aikalaisdraama, joka meinaa väkevän alun jälkeen dipata tylsyyden puolelle, kunnes loppuyön keskusteluun löytyy tarvittavaa kipinää.

Kannanottona ja historiikkina elokuva olisi kaivannut vahvempaa kontekstia. Yhteiskunnan tilanne tuodaan hyvin esille, mutta uusille sukupolville olisi pitänyt avata enemmän, millainen vaikutus henkilöillä ja muutoksilla lopulta oli historiaan.

Regina Kingin ohjaustyö sai kolme Oscar-ehdokkuutta (miessivuosa Leslie Odom Jr., käsikirjoitus ja laulu).

Jani Svensk

Tähdet ★★★

Lisää luettavaa