Korona vei yli puolet katsojista – Elokuvateattereilla oli rankka vuosi

Kotimainen elokuva piti elokuvateattereita pystyssä.

Elokuvateatterikäynnit putosivat edellisvuodesta 54 prosenttia, kertoo Suomen Filmikamarin tiedote.

Tiedotteen mukaan vuonna 2020 Suomessa käytiin elokuvissa 3,9 miljoonaa kertaa. Luku on luotettavan elokuvatilastoinnin ajan heikoin.

– 2020 oli elokuvateattereille hirvittävän rankka, mutta katse on jo käännetty ensi vuoteen, jonka elokuvatarjonnasta on tulossa todella runsas, Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen sanoo.

Hollywood-elokuvien siirtymisen vuoksi elokuvateatterit olivat suuren osan vuotta pitkälti kotimaisten elokuvien varassa. Kotimaisen elokuvan katsojaosuus oli 40 prosenttia. Kevään koronasulun jälkeen, erilaisten kokoontumisrajoitusten aikana kotimaisten katsojaosuus nousi peräti 50 prosenttiin.

Koistisen mukaan alkuvuoden normaaliaikana ensi-iltaan tulleet elokuvat olivat paremmassa markkina-asemassa kuin koronakauden ensi-illat.

– Siksi katsotuimpien elokuvien tavanomainen listaus ei anna täyttä kuvaa erikoisen elokuvavuoden suosikkielokuvista.

Vuoden katsotuimmat elokuvat olivat jouluna 2019 ensi-iltansa saanut animaatio Frozen 2 ja tammikuussa ensi-iltaan tullut Pamela Tolan esikoisohjaus Teräsleidit.

Pandemia-ajan katsotuin elokuva oli Christopher Nolanin Tenet, perässään yli 150 000 katsojaa saaneet kotimaiset Tove sekä Risto Räppääjä ja väärä Vincent. Ajanjakson kymmenen katsotuimman joukossa on peräti seitsemän kotimaista elokuvaa.

Koistisen mukaan elokuvateatterit tekevät kaikkensa, että elokuvakäynti on turvallinen, ja asiakkaat voivat käydä elokuvissa turvallisin mielin.

– Elokuvateatterit ovat noudattaneet viranomaismääräyksiä tarkkaan, ja meillä on myös omia suosituksia, joilla turvataan niin asiakkaiden kuin henkilökunnan turvallisuus. Elokuvissa käyminen tulee jatkossakin olemaan Suomen suosituin kulttuuriharrastus.