Korso-elokuva tehtiin punkkariasenteella: ”Siinä ei mielistellä eikä rankistella”

27.2.2014 14:42

Akseli Tuomivaaran esikoisohjaus Korso kertoo parikymppisestä nuorukaisesta, joka asuu vantaalaisessa lähiössä. Mikko Neuvonen (Miss Farkku-Suomi) esittää Markusta, joka haaveilee koripallotähteydestä Amerikassa. Elokuvan lähiömaailma on kuvattu harvinaisen uskottavasti ja rehellisen tuntuisesti.

Haastattelu: Jussi Huhtala
Kuva: Jenna Pietikäinen

– Meillä oli ajatus että kohtauksiin mennään tyyppien mukana, Tuomivaara selittää.

– Vaikka olisi tietyt askelmerkit, niin kamera seuraa näyttelijöitä. Siinä on tietty vapaus replikoida ja myös kokeilla. Ja kyllä se tietenkin lähtee myös castingista ja tyypistä itsestään. Siitä, että on asenne, joka pitää välittyä, ohjaaja selittää.

Pääosan esittäjä löytää elokuvan onnistumiseen monia syitä, mutta hän kiittää Kirsikka Saaren ja Jenni Toivoniemen tekstiä.

– Isolta osin uskottavuus syntyy siitä, että on tosi hyvä ja selkeä käsis. Se antoi paljon vapauksia ja loi puitteita hahmojen kehitykselle, Neuvonen sanoo.

Neuvonen sai roolin kesken pitkää koekuvausjaksoa.

– Kuulin että tässä on korsolainen korisjätkä. Olen kuitenkin asunut 20 vuotta siinä vieressä Saviolla, joten ostin heti koripallon ja rupesin treenaamaan. En ollut koskaan pelannut korista. Se piti ottaa alusta asti haltuun, Neuvonen kertoo.

Elokuva tehtiin Neuvosen mukaan punkkariasenteella.

– Meillä synkkasi kemiat tosi hyvin. Elokuvantekijöillä on ollut jotain, mitä ne on halunneet sanoa, ja se on sanottu. Toisaalta ei ole tehty sillä asenteella, että nyt vähän rankistellaan. Siinä ei mielistellä eikä rankistella, Neuvonen kuvailee.

Elokuva sijoittuu vantaalaiseen lähiöön, mutta ohjaajan mukaan se olisi voinut olla joku muukin paikka.
– Se kertoo mielestäni Suomesta. Me ei haluttu olla Helsingissä, jottei se tuntuisi nimenomaan Helsinki-jutulta. Oleellista on se, että ollaan radan varressa jossakin. Korso tuntuu olevan sopivan kaukana mutta silti urbaanissa maisemassa, Tuomivaara perustelee.

Korso onkin elokuvassa eräänlainen mielentila.

– Se kertoo näiden jätkien mielenmaisemasta, ohjaaja sanoo.

– Vaikka se on rosoista ja rumaa niin sen pitää tuntua heille rakkaalta, vaikka ne ei sitä ääneen tunnustaisi. Pitää näkyä, että se on niiden todellisuus. Muuten putoaisi pohja siitä, että ne haluaa pois sieltä.

Korso tulee ensi-iltaan 28. helmikuuta. Klikkaa arvio alta.

Lisää luettavaa