Kotimaiset elokuvat tekivät katsojaennätyksen

27.12.2010 13:43

Joulupyhinä Suomen elokuvateattereissa tehtiin kotimaisten elokuvien uusi katsojaennätys kun 2 miljoonan katsojan raja ylittyi. Vuonna 1969 aloitetun modernin katsojatilastoinnin aikakauden edellinen ennätys, 1 790 000 katsojaa vuodelta 1978, ylittyi jo joulukuun alussa. Kotimaisiin elokuviin on tänä vuonna myyty 2 015 000 lippua mikä on yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Koko vuoden katsotuimman elokuvan tittelistä kilpailee niin ikään kaksi kotimaista elokuvaa, jo keväällä ensi-iltaan tullut Mari Rantasilan Risto Räppääjä ja polkupyörävaras sekä Dome Karukosken Napapiirin sankarit, molemmat noin 328 000 katsojalla. Ulkomaisista elokuvista katsotuin on ollut Sinkkuelämää 2.

Kaikenkaikkiaan elokuvissa on tänä vuonna käynyt yli 7,3 miljoonaa katsojaa eli reilu kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kotimaisten elokuvien osuus kaikista katsojista on siis noin 27 prosenttia, niin ikään uusi ennätys.

Vuoden aikana elokuvateatterilevitykseen on tullut 23 kotimaista ensi-iltaa, joista peräti yhdeksän on ollut dokumenttielokuvia. Kotimaisen elokuvatarjonnan laajuus ja monipuolisuus selittääkin osittain katsojalukujen huimaa kasvua; erilaisille yleisölle on ollut tarjolla hyvin erilaisia elokuvia; lastenelokuvista fantasiajännäreihin ja historiallisesta draamasta nuortenelokuviin. Myös elokuvatettereiden digitointi on vaikuttanut katsojalukujen kasvuun: kotimaisten elokuvien esityskopiomäärät ovat nousseet ja pienemmätkin paikkakunnat ovat hyötyneet ensi-iltajulkisuudesta kun filmikopioita edullisempia digitaalisia kopioita ei ole tarvinnut enää odottaa.

Lähde: Suomen elokuvasäätiö

Lisää luettavaa