Kuinka epäonnisesta nörtistä tuli valkokankaan Teräsmies

Sarjakuvafilmatisointeihin erikoistunut Zack Snyder ja Dark Knight -trilogian tekijä Christopher Nolan tuovat Teräsmiehen valkokankaalle Man of Steel -elokuvassa. Suhteellisen tuntemattoman Henry Cavillin tie Teräsmieheksi on ollut pitkä.

Teksti Otto Kylmälä, Lontoo

Brittiläistä Henry Cavillia kuulutettiin jo Hollywoodin epäonnisimpana miehenä, koska läheltä piti roolituksia oli ollut useita. Häntä harkittiin muun muassa edellisen Teräsmies-elokuvan kohdalla vuonna 2004. Mies kuitenkin suhtautuu pitkään prosessiin tyynesti.

– Se tuntui itse asiassa paljon paremmalta kuin mitä ihmiset voisivat kuvitella. Se että pääsee niin lähelle isoja rooleja voitaisiin kutsua jo menestykseksi ja lehtien huomiointi on jo alku. Olen kuitenkin iloinen että rooli tuli minulle nyt, koska se vaatii enemmän elämänkokemusta.

Nyt kun näin iso rooli vihdoin lankesi Cavillille on sen vaikutus hänen uralleen ja yksityiselämälleen valtava eikä kukaan ei oikeastaan osaa arvioida mitä tuleman pitää.

– En ole peloissani. Innostunut on ehkä parempi tapa kuvailla. Paparazzeihin ja kuuluisuuteen ei voi valmistua oikein. Toivon mukaan siitä ei tule niin kivuliasta kuin moni olettaa.

Cavillin harteille lasketaan kohtalaisen raskas viitta, koska Teräsmiehen mukana tulee melkoinen popkulttuurin painolasti. Hahmo on myös niin iskostunut populaarikulttuuriin, että edes Cavill ei osaa paikantaa ensikosketustaan hahmoon.

– Minulta on kysytty aikaisemminkin, ja en totta puhuakseni muista. Veikkaan, että se johtuu siitä, että Teräsmies on niin omaksuttu meidän kulttuurissamme, hieman samalla tavalla kuin Coca Cola.

Cavill hyödynsi kuitenkin tätä populaarikulttuurin jatkumoa ja valtaisaa lähdemateriaalia kehitellessään roolia ja sitä miten hahmon moniulotteisuus saadaan ilmennettyä.

– Vanhoista sarjakuvista suosikkini ovat Return of Superman, Death of Superman ja Red Sun, koska ne esittelevät erilaisia tulkintoja Teräsmiehestä. Päädyin lopulta siihen että Clark Kent, Kal-El ja Teräsmies ovat mielestäni kaikki yhden kokonaisuuden kolme eri osaa.

Cavillin huolitellun ulkokuoren ja veistosmaisen teräskropan alta paljastuu clarkkentmäisesti herkkä, toinen persoona, joka siteeraa oman elämänsä supersankareiksi vanhempansa ja komennuksella olevat veljensä.

– Veljeni ovat oikeita sankareita ja myös heidän puolisonsa, jotka elävät jatkuvassa epävarmuudessa. He joutuvat kestämään kaikkea, mistä me emme edes kuulekaan.

Osa miehen luonnetta on se että hän on kova tietokonepelifani ja omien sanojensa mukaan täysi nörtti.

– Olen nörtti ja rakastan videopelejä. Istun tuntikausia pelaten, ja olen pelannut kerran kaksikymmentä tuntia yhtä soittoa. Olin pelaamassa tietokonepeliä, kun puhelimeni soi, mutta päätin olla vastaamatta, koska en voinut keskeyttää peliä. Viime hetkellä huomasin kuitenkin, että Zach Snyder soittaa kertoakseen hyviä uutisia.

Pelifanina hän ei kuitenkaan osaa sanoa miltä tuntuisi pelata Man of Steel -elokuvan pohjalta tehtyä peliä.

– En tiedä voisinko pelata sitä, se voisi tuntua hieman oudolta, mutta sellainen olisi jotain todella loistavaa.

Man of Steel tulee ensi-iltaan 26. kesäkuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 6/2013.

Aiheeseen liittyvät elokuvat