Kuka keksi MILFin? Tässä tulevat elokuvakankaan tunnetuimmat puumanaiset!

Varttuneen naisen ja nuoren miehen välinen seksisuhde oli pitkään tabu yhteiskunnassa ja valkokankaalla.

24.2.2023 08:00

Ruutuun saapuu nuorekas, nelikymppinen nainen kylpytakissa, drinkki toisessa- ja savuke toisessa kädessä. Luotuaan vietteleviä katseita itseään tuplasti nuorempaa miehen alkua kohti, voi katsoja olettaa, että pian poikaa viedään.

Jokainen meistä tunnistaa asetelman sekä sadat, ellei tuhannet vastaavanlaiset elokuvakohtaukset.

MILF (”Mom I’d Like To Fuck”) ja puuma (”Cougar”) tarkoittavat vanhempaa naista, joka himoaa tai metsästää itseään huomattavasti nuorempia miehiä.

Käsite ja sanasto ovat olleet kiinteä osa populaarikulttuuria jo vuosikaudet, mutta milloin ne tulivat elokuviin? Nämä leffat synnyttivät MILF-käsitteen.

American Pie (1999)

Kulttistatuksen saavuttanut teinikomedia kertoo kaveruksista, jotka yrittävät päästä eroon neitsyydestään ennen lukion päätöstanssiaisia.

Taiteellisilta ansioiltaan elokuva on ainoastaan heikompi versio esikuvistaan Delta-jengi (1978) ja Kuumat kinkut (1982).

Leffan suurin saavutus lienee kuitenkin MILF-termin istuttaminen nuorisoslangiin. Elokuvassa poikalauma kuolaa Stiffler-nimisen hahmon äidin perään.

Lopulta äiti viettelee yhden pojista ja Stifflerille itselleen asia on enemmän kuin vaikea. Viettelykohtauksen taustalla soi Simon & Garfunkelin Mrs. Robinson.

Sähköinen kohtaaminen (1990)

Susan Sarandon ”type castattiin” jo 1980-luvulla näyttelemään viettelevän, aikuisen naisen rooleja. Sähköisessä kohtaamisessa on tyylipuhdas MILF-asetelma. Työväenluokkainen puumanainen iskee kyntensä James Spaderin näyttelemään, parikymppiseen juppiin, jonka pää menee aivan sekaisin.

Vaikka Sarandon ei ollut valkokankaan ensimmäinen puuma ja MILF-termi keksittiin vasta vuosikymmen myöhemmin, Sarandonia tunnistettavampaa ja ikonisempaa elokuvien puumanaista tuskin on olemassa.

Miehuuskoe (1967)

Kypsän Anne Bancroftin ja koulupoikaa näyttelevän Dustin Hoffmanin seksisuhde oli yhteiskunnallinen tabu, johon ei oltu valkokankaalla aiemmin koskettu.

Useista 1960-luvun elokuvista poiketen Miehuuskokeen ainoa ansio ei ollut tabujen rikkominen. Tunnelma ja henkilöhahmojen viritys on tehty sellaisella herkkyydellä, että tarina on kestänyt aikaa hienosti.

Jos olet joskus arvuutellut, mistä ”Here’s to you, Mrs. Robinson” -biisi kertoo, tämä elokuva tarjoaa siihen vastauksen.

Miehuuskoe on kaikkien aikojen ensimmäinen – ja paras – MILF-elokuva.

Lisää luettavaa