Kultahattu-ohjaaja: Fitzgerald ennusti pörssiromahduksen

14.5.2013 11:49

Australialaisohjaaja Baz Luhrmann tunnetaan värikkäistä ja suureellisista elokuvistaan kuten Moulin Rouge! ja Australia. Hänen uusi elokuvansa The Great Gatsby – Kultahattu on filmatisointi samannimisestä klassikkoromaanista. Ohjaaja pitää tekstiä suorastaan profeetallisena.

Teksti: Jussi Huhtala

Kultahattu on yhdysvaltalaiskirjailija F. Scott Fitzgeraldin (1896–1940) ehkä tunnetuin teos. Fitzgeraldia pidettiin ensimmäisen maailmansodan aikana kasvaneen, kadotetuksi sukupolveksi nimitetyn nuorison omana äänenä.

Vuonna 1925 ilmestynyt romaani on jazz-sukupolven kuvaus. Päähenkilö Jay Gatsby on ensimmäisen maailmansodan veteraani, joka asuu komeassa kartanossa New Yorkin Long Islandilla. Kirjan kertoja Nick Carraway on 29-vuotias pörssimeklari, joka asuu hänen naapurissaan. Luhrmannin elokuvassa Gatsbyä esittää Leonardo DiCaprio ja Carrawayta Tobey Maguire.

Klassikkoromaanin muokkaamisessa elokuvaksi on monia haasteita. Hyvin usein kirjan tapahtumia pitää karsia. Luhrmann ja käsikirjoittaja Craig Pearce joutuivatkin miettimään, mitä kohtauksia kirjasta on jätettävä pois. Luhrmann kertoi Life + Times -lehdelle, että Kultahattu-kirjan lukeminen kestää seitsemän tuntia, ja sen mittainen näyttämöversiokin on tehty.

– Meillä ei kuitenkaan ollut mielessä seitsemäntuntinen elokuva, Luhrmann sanoo.

– Se piti saada mahtumaan kahteen tuntiin, joten päädyimme keskittymään kirjan juoneen.

Ohjaaja kertoo, että vaikka Kultahattu ilmestyi vuonna 1925, se on ajankohtainen nimenomaan nykypäivänä. Yksi syy on Luhrmannin mukaan se, että kirja rinnastuu nykypäivään. Ohjaaja ottaa esimerkiksi kaksi suurta katastrofia. Hänen mukaansa Fitzgerald ennusti vuonna 1929 tulevan Wall Streetin pörssiromahduksen.

– New York pyöri 20-luvulla rahan ja viinan ympärillä. Osakekurssit nousivat ylös ja pilvenpiirtäjät kasvoivat uusiin korkeuksiin. Näytti siltä, että ihmiskunta voi mennä vain ylöspäin.

Luhrmann lisää, että Fitzgerald näki jonkin olevan vialla yhteiskunnassa, ja edessä on romahdus. Samanlaiset ajat ovat kohdanneet Luhrmannin mukaan myös nykyajan ihmisiä.

– New Yorkin terrori-iskun jälkeen ymmärrämme, että kaikki voi romahtaa. Siksi Kultahattu on edelleen ajankohtainen, Luhrmann pohtii.

The Great Gatsby – Kultahattu tulee ensi-iltaan 17.5.2013. Lue lisää elokuvasta Episodista 5/2013.

Lisää luettavaa