Kun kriitikko pahoittaa mielensä – 12 Years a Slavea inhonnut kriitikko haistatteli ohjaajalle palkintogaalassa

7.1.2014 14:30

Armond White, yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista (ja pahamaineisimmista) elokuvakriitikoista esitti kritiikkinsä Steve McQueenille isoon ääneen New Yorkin kriitikkojärjestön palkintogaalassa.

Varietyn mukaan Steve McQueen oli vastaanottamassa palkintoa parhaasta ohjauksesta, kun White alkoi huudella omasta pöydästään solvauksia. Whiten mukaan McQueen on vain ”nolo ovimies ja roskakuski”, mitä ihmettä sillä tarkoittikin. White myös selväsanaisesti haistatti ohjaajalle paskat ja kehotti pussaamaan persettään.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun White tylyttää elokuvantekijöitä gaalassa: vuonna 2011 hän juonsi show’n ja keskittyi naljailemaan palkittaville elokuville ja kehui näyttelijöiden suorituksia niissä vanhoissa elokuvissa, joista kriitikko itse piti. The Kids are Allright -elokuvasta palkittua Annette Beningiä White kehui vuolaasti roolisuorituksessa elokuvassa Mother and Child (2009).

12 Years a Slavesta kirjoittamassaan arviossa White kritisoi elokuvaa Hostelin, The Human Centipeden ja Saw-elokuvasarjan kaltaisena kidutuspornona. Rankasti orjuudesta kertova elokuva on Whiten mukaan vastenmielisin yhdysvaltalaiselokuva sitten Manaajan (1973).

Whiten mukaan kyseessä on opportunistinen afrikanamerikkalaisten uhrikuvaus viime vuosina julkaistujen Preciousin, The Butlerin ja Piiat-elokuvan hengessä.

Armond White tunnetaan provokatiivisista mielipiteistään. Vuonna 2010 kriitikko suututti internetin antamalla Toy Story 3:lle negatiivisen arvion, mikä pudotti elokuvan Rotten Tomatoes -arvosanan alle sadan prosentin. White kritisoi elokuvaa materialismista.

White on kertonut pitävänsä Indiana Jones ja kristallikallon valtakuntaa sarjan parhaana elokuvana, rakasti Adam Sandlerin elokuvaa Jack and Jill ja listasi Sight & Soundin äänestyksessä maailman parhaaksi elokuvaksi A.I. – Tekoälyn.

12 Years a Slaven ensi-ilta Suomessa on 24. tammikuuta.

Lähde: Variety

(Episodi/MH)

Lisää luettavaa