”Kurjuuden maksimointia” – Netflixin uusi länkkäri on yhden tähden kikkare

Elokuvan tähtikaartiin kuuluu muun muassa Idris Elba.

Vanhempiensa murhan todistanut poika kostaa aikuisena verityön tekijöille. Totuuden hetkellä lopputulos vain on jotain muuta kuin mitä hän odotti.

Blaxploitaation perinnettä jatkava The Harder They Fall julkaistiin Netflixissä 3. marraskuuta. Se on rasistinen uusio-western, joka ei tarjoa mitään omaperäistä. Henkilögalleria tiukkuu kliseitä juonen tavoin, ja lopun jättäminen raolleen jatko-osalle on sekin laiskaa kierrätystä.

Pitkitetyt ja hatarasti motivoidut, usein silkkaan sadismiin pelkistyvät toimintakohtaukset varastavat selkeimmin Quentin Tarantinolta. Epookkeja sekoittavan musiikin, tässä tapauksessa modernin räpin, trapin ja reggae-rytkeen tunkeminen länkkärin soundtrackille taas on perua Baz Luhrmannin musikaaleista.

Itse asiassa The Harder They Fallin ohjaaja ja kässäröijä Jeymes Samuel vastasi juuri musiikkitaustasta australialaisen filmioperettispesialistin hitissä The Great Gatsby – Kultahattu (2013).

Pääosia esittävät Idris Elba, Jonathan Majors, Zazie Beetz, Regina King, Delroy Lindo, Lakeith Stanfield, RJ Cyler, Danielle Deadwyler, Edi Gathegi ja Deon Cole.

Kurjuuden maksimoi hätäinen viimeistely. Klaffi- sen paremmin kuin muitakaan mokia ei ole vaivauduttu korjaamaan kikkareesta.

Matti Komulainen

Tähdet ★

YouTube video