Kustannustehokkainta huumoria maailmassa? Tämän komediaohjaajan elokuvat ovat tuottaneet jo 395 000 000 dollaria

97-vuotias Mel Brooks on ohjannut urallaan vain 11 elokuvaa. Nettovarallisuus on noin 100 miljoonaa dollaria.

21.6.2024 19:00

Mel Brooks on 1900-luvun tunnetuimpia komediaohjaajia.

Teini-iässä hänet tunnettiin vielä nimellä Melvin James Kaminsky. Kaminsky vaihtoi nimensä Melvin Brooksiksi, koska kaupungissa oli saman niminen trumpetisti, johon koomikon uraa aloitteleva miehen alku sotkettiin yhtenään.

Brooks panosti taiteessaan määrän sijasta laatuun. Vuonna 1967 alkaneella urallaan hän on ohjannut ainoastaan 11 elokuvaa. Brooksin käsialaa ovat mm. Frankenstein Junior, Avaruusboltsit ja Robin Hood – sankarit sukkahousuissa.

97-vuotiaan komediamestarin leffat ovat tuottaneet yhteensä lähes 400 miljoonaa dollaria. Vieläkin hämmästyttävämpää on, että rahaa niihin on käytetty vain hieman alle 113 miljoonaa.

Brooksin tuottoisin elokuva on vuoden 1974 Villiä hurjempi länsi, joka tuotti aikanaan lähes 120 miljoonaa dollaria. Tuohon aikaan kyseessä oli hurja rahasumma. Inflaatiokorjattuna tähän päivään, elokuva tahkosi käsittämättömät 1,3 miljardia dollaria.

Brooksin noin 100 miljoonan dollarin nettovarallisuus ei ole syntynyt pelkillä komediolla. Hän toimi tuottajana mm. David Lynchin koskettavassa Elefanttimiehessä (1980), sekä David Cronenbergin scifi-kauhuleffassa Kärpänen (1986).

Taiteellisen lahjakkuuden lisäksi Brooksilla oli toisin sanoen kyky löytää pienen budjetin tuotantoja, joilla on suuri kaupallinen potentiaali. Vaikka 1990-luvulla vainu alkoi pettämään, niin kyseessä on yksi kaikkien aikojen kustannustehokkaimmista komediaohjaajista.

11 Brooksin elokuvasta vain 3 ei ole tuottanut niihin panostettuja rahoja takaisin.

Lähde: Screenrant

Lisää luettavaa