Legendaarinen elokuvasäveltäjä Ennio Morricone kärsii nykyelokuvien musiikin takia

Enemmän kuin yhden elämäkerrallisen musiikkia elokuviin säveltänyt Ennio Morricone on The Guardianin haastattelussa laskenut painavan sanansa nykyelokuvien päälle.

”Elokuvasävellysten taso on heikentynyt. Olen kärsinyt siitä paljon monia elokuvia katsoessani”, Morricone kritisoi.

Yksi Morriconen syyttävistä sormista menee myös elokuvantekijöille, jotka eivät osaa käyttää musiikkia elokuvissaan.

”On ohjaajia, jotka pelkäävät onnistunutta sävellystä. He pelkäävät yleisön tai kriitikoiden ajattelevan, että elokuva toimi, koska siinä oli erittäin hyvät musiikit”, säveltäjä jatkaa. ”Jos sinulla on 20 sekunnin pala musiikkia, et voi oikeastaan ilmaista mitään… Jos taas annat sen kehittyä, musiikki voi tehdä työnsä ja kertoa sen, mitä ei sanota ja näyttää sen, mitä ei näytetä.”

Muun muassa Sergio Leonen kanssa työskennellyt ja lukuisia tunnistettavia sävellyksiä luonut Morricone syyttää tason heikentymisestä lähinnä budjettirajoituksia sekä elektronisesti tuotetun musiikin nousua.

”Elektroniset instrumentit tekevät kaikesta tasaista. Ehkä niillä voi tehdä kaikkea, mutta lopputulos on aika samanlainen aina – sellainen yhdenmukaistettu.”

Tekijöiden pyrkimys ja tarve käyttää vähemmän rahaa on Morriconen mielestä syy siihen, että yhä enemmän ja enemmän elokuvissa käytetään elektronisia soittimia ja amatöörisäveltäjiä.

88-vuotias, elämäntyöstään Oscarillakin palkittu Morricone ilmoitti vastikään lähtevänsä tammikuussa maailmankiertueelle. Siellä eivät luultavasti syntetisaattorit pärise.

(Episodi/ML)

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut