”Leikkaan sydämesi irti, lusikalla” – Nämä kuuluisat hittielokuvien vuorosanat on keksitty hetkessä

Muistatko vielä Alan Rickmanin Nottinghamin seriffinä?

16.6.2024 18:00

Hollywood-elokuvien käsikirjoitukset ovat yleensä millin tarkkoja ja mietittyjä, eivätkä näyttelijät puhele kohtauksissa omiaan.

Elokuvahistoria tuntee kuitenkin tapauksia, joissa syvällä roolissaan oleva näyttelijä on saanut vauhdin päälle ja hetkessä keksityt repliikit ovat jääneet elokuvaan.

Ainakin näissä kolmessa tapauksessa tuloksena oli kohtaus, joka leffasta parhaiten muistetaan.

  1. ”Täältä tulee Johnny”! (”Here’s Johnny!”)

Stanley Kubrickin ohjaama Hohto (1980) oli Jack Nicholsonin virtuoosimainen soolonäytös. Kaikkien aikojen kauhuelokuvan tunnetuimmassa kohtauksessa Nicholson hyökkää palokirveellä oven läpi. Oven toisella puolella odotteleva Shelley Duvall ei ota aviomiestään avosylin vastaan.

  1. ”Tarvitset isomman veneen” (”You’re gonna need a bigger boat”)

Tappajahain (1975) Brody (Roy Schneider) jahtaa taistelutovereidensa Quintin ja Hooperin kanssa haita, jota ei ole vielä fyysisesti nähnyt. Kun vedessä asuva mörkö näyttäytyy ensimmäistä kertaa kunnolla, mies valahtaa kauhusta kankeaksi ja kolmikon miehittämä paatti alkaa tuntua kumiveneeltä.

”Locksley, leikkaan sydämesi irti.. lusikalla” (”Locksley, I’m going to cut your heart out… with a spoon”)

Alan Rickman tunnettiin 33 vuotta sitten jo Die Hardin Hans Gruberina, mutta vuoden 1991 Robin Hood – varkaiden ruhtinaassa mies teki vähintään yhtä toimivan pahisroolin Nottinghamin seriffinä.

Rickmanin mielestä hahmo tuntui yksiulotteiselta ja valjulta. Kohtauksessa, jossa Kevin Costnerin näyttelemä Robin Hood pääsee karkuun, Rickman päätti irroitella julmalla, mutta hauskalla tavalla.

Lähde: IMDb, Farout

Lisää luettavaa