Lumikin tarina jatkuu – tavallaan

Metsästäjä ja talvinen taistelu on Cedric Nicolas-Troyanin ensimmäinen ohjaus. Aikaisemmin hän on toiminut second unit -ohjaajana. Hän toteaa toimenkuvan muutoksen isoimmaksi haasteeksi näyttelijöiden kanssa toimimisen. Ohjaaja sekä tähdet Chris Hemsworth ja Jessica Chastain kertovat kuinka syntyi elokuva hahmosta, johon on aikaisemmin viitattu vain puheissa.

Satuelokuvat ovat tuttuja Cedric Nicolas-Troyanille, sillä hän on toiminut muita kuin päähenkilöitä sisältävien tausta- ja toimintakohtausten second unit -ohjaajana elokuvissa Lumikki ja metsästäjä sekä Maleficent – Pahatar.

– Second unit -ohjaajana tein hyvin vähän töitä päähahmojen kanssa mutta paljon toimintaa. Siksi minulle isoin juttu olivatkin näyttelijät. Varsinkin elokuvassa, jossa esiintyvät Chris Hemsworth, Charlize Theron, Emily Blunt, Jessica Chastain, Nick Frost, Sheridan Smith ja Rob Brydon! Sitä miettii, että mitä tästä tulee, saanko heidät puhaltamaan yhteen hiileen? Se on oleellista, koska kyseessä on rakkaustarina, joka tarvitsee kemiaa Jessican ja Chrisin välille. Olin onnekas, kun kaikki sujui niin hienosti ja hienoimmaksi asiaksi mieleeni jäi kokemus ihmisten ohjaamisesta.

Onnistumisen syyksi ohjaaja arvelee yhteenkuuluvuutta korostavaa tunnelmaa kuvauspaikalla.

– Olen 20 vuoden aikana ollut kuvauksissa monen ohjaajan kanssa ja tiedän ketä haluaisin muistuttaa ja kuka en haluaisi olla. En usko huutamiseen ja painostukseen ja ikävään asenteeseen. Uskon vapautuneisuuteen ja hauskuuteen. En usko dramaattisuuteen ja huutamiseen. Joten yritin luoda tunnelman, jossa kaikilla olisi mukavaa, toivottavasti se välittyy valkokankaalle. Sillä tavalla saa ihmisistä enemmän irtikin. Kun sanon, että: ”No niin, tehdään tämä kohtaus vartissa”, kukaan ei inise, ettei halua, vaan kaikki toteavat, että niin tehdäänkin! Minusta muulla tavalla toimiminen olisi ollut merkki itsevarmuuden puutteesta, joten valitsin toisen tien.
metsastaja-ja-talvinen-tarina-emily-blunt-charlize-theron
Nyt Nicolas-Troyanilla on oma second unit -ohjaaja. Hän valitsi tehtävään Simon Cranen.

– Olimme kumpikin second unit -ohjaajia Maleficentissa, ja hän oli mahtava, paras jonka tiedän. Tämä oli ensimmäinen ohjaukseni ja tarvitsin ihmisen, johon luottaa. Simonilla on hieno asenne ja hänen kanssaan on helppo työskennellä.

Metsästäjä ja talvinen taistelu eroaa ohjaajan mukaan Lumikista ja metsästäjästä erityisesti tunnelmaltaan.

– Elokuvien maailma on hyvin visuaalinen. Lumottu metsä tekee paluun erilaisine olentoineen. Eli olemme samassa maailmassa, mutta tämä on vähemmän synkkä kuin ensimmäinen elokuva. Siinä on enemmän keveyttä. Ensimmäinen oli hyvin synkkä ja hyvä niin. Ajattelimme, että ei tehdä sitä uudelleen, tehdään se eri näkökulmasta. Niinpä valitsimme huumorin ja keveyden. Tässä on tosiaan paljon enemmän huumoria ja se on valoisampi kuin ensimmäinen elokuva. Ei niin, etteikö sekin olisi ollut hauska, mutta sävy on aivan erilainen.

Keveyttä haettiin valikoimalla sivuosiin komediallisia näytteiljöitä.

– Pidän Nick Frostista, Sheridan Smithista ja Alexandra Roachista ja usein annoin heille vapaat kädet. Elokuvassa on valtavasti materiaalia, jota ei oltu kirjoitettu. Nick ja Rob Brydon ovat ystäviä ja he kävivät vähän väliä sanomassa: ”Meillä on tällainen idea ja tähän sopisi tällainen heitto… se olisi hauskaa!” Ihan koko ajan. Lisäksi mukana on Jessican ja Chrisin lemmentarina.

Nicolas-Troyan lupaa toki synkkiäkin hetkiä, ja Charlize Theronin Ravenna on yhtä ilkeä kuin ennenkin. Hänen rinnallaan on nyt uusi pahis, jota esittää Emily Blunt.

– Hän on suosikkityyppiäni, kuten kapteeni Nemo: pahis, joka on tehnyt valinnan. Ei paha vain koska on hullu. He ovat tehneet valinnan kuvitellen tekevänsä oikein. Lopulta he tajuavat virheensä. Sellaiset konnat ovat monitasoisia johtuen asioista, joita he ovat käyneet läpi, ja valinnoista, joita he ovat tehneet. Toivon, että yleisö pitää Emilyn hahmosta ja kannustaa tätä lopussa.

Ohjaajan mukaan Lumikinkin tarina jatkuu uudessa elokuvassa – tavallaan.

– Hänellä on jotain meneillään alokuvan aikana, mutta se tapahtuu kuvan ulkopuolella. Hän ei ole elokuvassa, mutta hän on osa sitä, ohjaaja myhäilee salaperäisesti.

Haastattelu: United Pictures International
Toimittanut Jouni Vikman

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut