Maailmaa ihastuttaneella ”Willy”-valaalla oli surkea kohtalo elokuvan jälkeen – leffa näkyy alkuillasta TV:ssä

IMDb-arvosana on 6,0.

29.1.2023 12:30

Ihmiset liikuttuivat kyyneliin ympäri maailmaa nähdessään tarinan ongelmanuoresta, joka ystävystyy vangitun miekkavalaan kanssa. Kyseinen elokuva Free Willy – Pelastakaa Willy (1993) näkyy tänään televisiosta.

Elokuvan päätähden tosielämän tarina saattaa niin ikään aiheuttaa liikutusta. Miekkavalas Keikon vapaus loppui kaksivuotiaana vuonna 1979, kun se pyydystettiin lähellä Islantia, jonka jälkeen siitä koulutettiin vesihuvipuistojen vetonaula.

Miekkavalas asusti vuosia vesihuvipuistoissa Kanadassa sekä Meksikossa. Keikolla oli huono terveys Kanadassa, ja muut miekkavalaat kiusasivat sitä, joten se siirrettiin Meksikoon. Sieltä elokuvantekijät löysivät sen tähdeksi Free Willyyn.

Elokuvan valtavan suosion jälkeen syntyi Free Willy-Keiko Foundation, joka halusi vapauttaa Keikon luontoon. Järjestö sai miljoonia lahjoituksia, mutta jotkut kritisoivat projektia, eivätkä he pitäneet kesyn valaan palauttamista luontoon hyvänä ideana.

Lopulta valas lennätettiin C-130 Hercules -kuljetuskoneella Islantiin. Keiko vietti siellä jonkin aikaa aidatulla alueella meressä, ja sen kanssa käytiin välillä myös valvottuna avomerellä. Kesällä 2002 seurantalaitteella varustettu Keiko vapautettiin kokonaan, mutta senkin jälkeen sen pärjäämistä välillä tarkasteltiin.

Keiko päätti yllättäen matkata vapautuksensa jälkeen 1500 kilometrin matkan Islannista Norjaan, Skålvikin vuonoon, josta hän tiettävästi haki ihmisseuraa. Keikosta Islannissa huolehtineet henkilöt muuttivat sen perässä Norjaan, tarkistivat valaan pitkän reissun jälkeen ja arvelivat sen syöneen matkan aikana.

Miekkavalas kohtasi norjalaisessa vuonossa paikallisia, jotka silittelivät sen selkää ja lopulta uskalsivat uida sen kanssa – ja jopa istuivat sen selässä.

Muun muassa Arild Birger Neshaug kohtasi Keikon 12-vuotiaan lapsensa ja tämän ystävien kanssa, kun he olivat soutamassa veneellä.

– Hän on täysin kesy ja kaipaa selvästi seuraa. Olimme peloissamme, mutta sitten hän seurasi meitä mökkilaiturillemme. Aluksi olimme skeptisiä, mutta sitten yritimme silittää hänen selkäänsä. Lopulta lapset menivät uimaan hänen kanssaan, Neshaug kertoi aikoinaan.

Valas pysyi laiturin lähellä koko yön ja vielä seuraavan päivän, syöden perheiden tarjoamaa kalaa.

Keikon tarina ei päättynyt onnellisesti, sillä se ei sopeutunut muiden miekkavalaiden joukkoon. Se kyllä seuraili niitä 100-300 metrin päästä, katsoen lähimmän miekkavalaan suuntaan. Kerran se oli ollut lajitovereidensa joukossa hetken aikaa, mutta pian se hakeutui takaisin ihmisseuraan.

Vankeudessa elänyt miekkavalas ei sopeutunut muutenkaan hyvin luontoon, sillä se ei kalastanut ainakaan paljon. Viimeisinä kuukausinaan sitä piti ruokkia päivittäin, eikä se poistunut ihmisten läheisyydestä, ellei sitä viety veneellä ”lenkille”.

Keiko kuoli 12. joulukuuta 2003 noin 27-vuotiaana. Kuolinsyyn arveltiin olleen keuhkokuume. Free Willy on myös HBO Maxissa. Alla elokuvan traileri.

Tulevat lähetykset:

  • Su 29.01.2023 klo 16.50, TV5
  • La 04.02.2023 klo 16.50, TV5
  • Su 05.02.2023 klo 14.45, TV5

Lue myös: Toimintaohjaaja Michael Bay haastettiin pulun tappamisesta oikeuteen – Episodi.fi

Lähde: KomoNews, Wikipedia

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa