Kiehtovaksi ja kohottavaksi kehuttu uutuusdokumentti Shadowland sai maailmanensi-iltansa Yhdysvaltojen kävijämäärältään suurimmalla genre-elokuvafestivaalilla Beyond Festillä 5. lokakuuta.
Juuri saamamme tiedotteen mukaan kriitikoiden ja yleisön vastaanotto Los Angelesissa oli ylistävä, ja elokuvalle on nyt varmistunut Suomen elokuvateatterilevitys.
Otso Tiaisen ohjaama ja Kalle Kinnusen tuottama dokumentti tulee Elke ry:n levittämänä ensi-iltaan perjantaina 29. marraskuuta.Sitä ennen se esitetään Night Visions -festivaalilla, joita vietetään Helsingin Kinopalatsissa 13.-17. marraskuuta.
“On upeaa saada Shadowland Suomessa valkokankaille, koska tämä elokuva on parhaimmillaan isolla kankaalla”, ohjaaja Tiainen sanoo.
“Ensiesitys Night Visionsissa on ympyrän sulkeutuminen, sillä juuri samassa tapahtumassa Perttu Häkkinen tapasi Richard Stanleyn ja elokuvan tarina alkoi. Night Visions oli myös ensimmäinen taho Suomessa, joka näki kehittelemämme hankkeen arvon.”
Lue myös: Uutuuselokuva kertoo kiehtovan tarinan okkultistisesta yhteisöstä ja kulttiohjaajasta
Lounais-Ranskan Pyreneillä kuvattu Shadowland käsittelee yhteisöä, jonka jäsenet ovat hylänneet normaalin elämän, harjoittavat taikuutta ja etsivät henkistä täyttymystä sekä pyhää Graalin maljaa. Tarina sai yllättävän käänteen, kun yhteisön jäsen, entinen Hollywood-elokuvaohjaaja Richard Stanley tuli syytetyksi hyväksikäytöstä. Sekä esoteerisen yhteisön että Stanleyn itsensä suhtautuminen syytöksiin johdatti tarinan uusille raiteille.
Yhdysvaltojen arvioissa ovat toistuneet sanat kiehtova ja tunnelmallinen.
“Shadowland on mieleenpainuva matka valaistumiseksi tekeytyneeseen pimeyden ytimeen — hyytävä paljastus valheellisesta profeetasta”, kirjoittaa Morbidly Beautiful-sivuston Stephanie Malone viiden tähden arviossaan ja kutsuu elokuvaa journalistisen dokumentinteon oppitunniksi.
Malonen mukaan Shadowland on “tutkielma hengellisyydestä, henkilökuva langenneesta esikuvasta ja vakava katsaus hyväksikäytön salakavalaan luonteeseen. Aikana, jolloin raja gurun ja huijarin välillä usein hämärtyy, Tiaisen elokuva on tärkeä varoittava tarina.”
“Shadowland on kuvattu kuin kauhuelokuva. Harva dokumentti, jos yksikään, näyttää tältä. Se on tunnelmallinen mutta yltäkylläinen. Lähes käsinkosketeltava pimeys huokuu valkokankaalta”, kuvailee Beyond the Cineramadomen Tina Kakadelis ja kehuu elokuvaa hämmästyttäväksi.
“Kuvaus ja musiikki tekevät kaikkensa tavoittaakseen voimakkaan paikan tunnun — ikiaikaisista ihmeistä ja kauneudesta, sammalpeitteisistä puroista ja usvasta, joka lipuu ajattomien vuorenhuippujen poikki”, kuvailee Monstrous Industryn Carol Borden ja pohtii teoksen tuovan mieleen Werner Herzogin elokuvat.
Kehujiin liittyi maailmanensi-iltaan osallistunut Antti Holma, joka kuvaili Shadowlandia podcastissaan upeaksi, kohottavaksi sekä audiovisuaalisesti hienoksi.
Lue myös: Antti Holma huomasi, ettei pidä elokuvista: ”Kuvitettuja tekstejä lukukyvyttömille ääliöille”
“On ihana nähdä taiteellisesti kunnianhimoista, pitkälle vietyä, elokuvaksi tarkoitettua elokuvaa Suomesta”, Holma kuvaili.
Shadowland-elokuvan vastaavia tuottajia ovat Suomen menestyksekkäimpiin laatuelokuvien tuottajiin lukeutuvat Mark Lwoff ja Misha Jaari (Kuolleet lehdet) sekä Sam Lake, videopeliyhtiö Remedyn luova johtaja.
Beyond Fest -esityksen jälkeen elokuva kuuluu paraikaa käynnissä olevan Hollannin suurimman genre-elokuvajuhlan Imagine Film Festivalin ohjelmistoon. Festivaalin sivuilla elokuvaa tituleerataan “hienovaraiseksi mestariteokseksi, joka tutkii yksittäisiä uskomuksia ja tapaa jolla ne voivat paitsi yhdistää, myös sokeuttaa ihmisen”.
Elokuvaa ovat rahoittaneet Suomen elokuvasäätiö ja Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, ja se on toteutettu yhteistyössä Ylen kanssa.