Maailmanloppu päättää tötterötrilogian

Kolmen maun Cornetto-trilogian kolmas osa, The World’s End, päättää suositun elokuvasarjan maailmanlopun tunnelmiin. Jäätelötötterön mukaan nimetyn trilogian englantilainen tekijäkolmikko kertoo Episodille uudesta tieteiskomediastaan, elokuvan teosta, juomisesta ja jäätelöstä.

Teksti Melinda Sulkama, Lontoo

Edgar Wright, 39, Simon Pegg, 43, ja Nick Frost, 41, aloittivat menestyksekkään yhteistyönsä Avaruuden tuntua -tilannekomedian parissa. Suomessakin näytetyn televisiosarjan myötä syttyi kipinä elokuvayhteistyölle, jonka tuotoksissa Wright on toiminut ohjaajana, Pegg ja Frost näyttelijöinä, ja jotka Wright ja Pegg ovat vielä lisäksi käsikirjoittaneet.

Yhteistyön ensimmäisenä hedelmänä syntyi kauhukomedia Shaun of the Dead (2003), jossa tietokonemyyjä Shaun (Pegg) ja hänen löysäilijäkämppiksensä Ed (Frost) heräävät krapula-aamuna zombeiksi muuttuneiden naapureidensa keskeltä, ja eipä aikaakaan, kun selviytymissuunnitelmaksi muodostuu suunnata lähipubiin zombien kukistusta odottamaan. Menestyksekkään zombikomedian jälkeen kolmikko sukelsi poliisitoiminnan maailmaan Hot Fuzz -elokuvan myötä: lontoolainen poliisipriimus Nicholas Angel (Pegg) komennetaan maaseudulle murhatutkimuksiin pikkukaupungin mukavuudenhaluista poliisikollega Danny Buttermania (Frost) avustamaan.

Englantilaiset pikkukaupungit, pubit ja etenkin englantilainen huumori ovat läsnä myös kolmikon uudessa World’s End -elokuvassa, joka saa Suomen ensi-iltansa lokakuussa. Teini-ikäisen vintiön tasolle jämähtänyt Gary King (Pegg) houkuttelee keski-ikäistyneen nuoruuden kaveriporukkansa kotikonnuilleen aikomuksenaan uusia nuoruusvuosien epäonnistunut pubiryöminta. ”Viiden muskettisoturin” tarkoituksena on juoda tuoppi kotikaupunki Newton Havenin kahdessatoista pubissa ja päättää ryömintä World’s End-nimiseen baariin. Kaikki ei kuitenkaan suju aivan suunnitelmien mukaisesti, sillä kotikaupungin asukkaat vaikuttavat konemaisen jähmeiltä ja etäisiltä, eikä aikaakaan kun juopotteluna alkanut kotiseutukierros muuttuu taisteluksi robottikansaa vastaan.

Tieteiselokuvia ja englantilaista pubikulttuuria yhdistelevä elokuva pohjautuu osittain kolmikon omiin kokemuksiin. Vaikka robottien hyökkäystä ei kukaan tekijäkolmikosta ole kokenutkaan, kaikilta löytyy kokemusta pubiryöminnästä. Siinä missä Pegg ja Frost kiersivät pubeja polttareidensa yhteydessä, Wrightin kokemukset ajoittuvat pääosin teinivuosille. Nuori Wright yritti mittavaa viidentoista pubin ryömintää kotikaupungissaan, mutta joutui jättämään leikin kesken jo kuudennen pubin kohdalla.

Kymmenisen vuotta sitten ystäväkolmikko yritti uusia Wrightin epäonnistunutta ryömintää, mutta nuoruutensa lukemiin Wright ei kuitenkaan yltänyt.

– Hän joi kolme olutta ja meidän täytyi viedä hänet kotiin, hän oli niin pahassa kunnossa, Frost paljastaa nauraen. – Ärsyttävää!

Hampaankoloon jäänyt kokemus synnytti idean elokuvasta, joka keskittyisi nuoruuden pubiryöminnän uusimiseen. Wright esitteli idean Peggille vuonna 2007, ja se alkoi itää.

– Sanoin Simonille, että mitäpä jos ensin näytettäisiin viittä kaverusta vuonna 1990 ja sitten hypättäisiin tulevaisuuteen, jossa samat ystävykset yrittävät samaa tehtävää uudestaan, ja jotakin maailmaa mullistavaa tapahtuu, Wright muistelee.

Wright ja Pegg aloittivat käsikirjoittamisen syyskuussa 2011, ja sitä jatkettiin muiden työkiireiden ohessa niin Los Angelesissa kuin Lontoossakin. Seuraavana kesänä urakka oli hiomista vaille valmis, jopa niin pitkälle, että kaksikko oli valinnut mieleisensä näyttelijät, vaikka roolitusta ei oltu vielä edes aloitettu. Käsikirjoitus vilisi tunnettuja nimiä roolihahmojen nimien sijaan.

– Ajattelimme vain, että kuka olisi hyvä, Pegg naurahtaa. – Olimme kuitenkin hyvin onnekkaita, sillä rooleihin kaavailemamme näyttelijät saivat roolinsa.

– Osa katsojista varmaan naureskelee huomatessaan kuinka Scotty ja Bilbo ovat yhdessä oluella, Wright vitsailee, viitaten Martin FreemaninHobitissa esittämään Bilbo Reppuliin ja Peggin Star Trek-elokuvissa esittämään Scottyyn.

Elokuvan nimekkäästä tähtikaartista löytyvät Freemanin lisäksi Paddy Considine (Meduusan sinetti, Cinderella Man), Eddie Marsan (V niin kuin verikosto, Sherlock Holmes) ja Rosamund Pike (Kuolema saa odottaa, Ylpeys ja ennakkoluulo) sekä lukuisia muita tunnettuja näyttelijöitä pienissä cameo-rooleissa.

The World’s End tulee ensi-iltaan 8. marraskuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 10/2013.

Aiheeseen liittyvät jutut