Martin Scorsese kirjoitti optimistisen kirjeen elokuvien tulevaisuudesta 14-vuotiaalle tyttärelleen

71-vuotias ohjaajaveteraani uskoo elokuvan tulevaisuuteen, ja kertoo sen avoimessa kirjeessään kauniisti.

Yksi parhaista tällä hetkellä Suomen elokuvateatterissa pyörivistä elokuvista on Martin Scorsesen The Wolf of Wall Street. Riemastuttava elostelukomedia on ohjaajansa vahvin työ vuosiin, eivätkä esimerkiksi Hugo ja The Department todellakaan olleet mitään heikkoja elokuvia.

Indiewire kertoo Martin Scorsesen kirjoittaneen 14-vuotiaalle tyttärelleen Francescalle avoimen kirjeen, jossa puhuu elokuvien tulevaisuudesta.

Scorsese aloittaa kirjeen sanomalla, kuinka hänen tuntemansa elokuvamaailma on kuolemassa. Nykyelokuvan trendit (joita Scorsese ei täsmennä) eivät miellytä Scorsesea. Ohjaaja kuitenkin iloitsee positiivisista poikkeuksista: kuinka esimerkiksi Wes AndersonRichard Linklater, Coen-veljekset ja Paul Thomas Anderson saavat tehdä elokuvia, mistä ”jokaisen elokuvista välittävän tulisi olla kiitollinen”.

Audiovisuaalinen viihde on muuttumassa ja jakautumassa moneen eri muotoon. Scorsese huolehtii siitä, kuinka isot elokuvateatterit vähenevät ja elokuvien katsominen jakautuu yhä pienempiin teattereihin ja verkkoon.

Positiivisinta Scorseselle on se, että elokuvia voi nykyään tehdä niin vähällä rahalla. ”Nuoruudessani se oli ennenkuulumatonta. Mikrobudjetin elokuvat olivat poikkeus sääntöön. Nykyään pieni budjetti on oletusarvo”, Scorsese kirjoittaa. Ohjaaja kuitenkin huomauttaa, että työkalut eivät tee elokuvaa. Ohjaajan täytyy omistautua elokuvalleen, ja kuinka ”ei ole oikoteitä”.

Francesca Scorsese on nähty pienissä rooleissa isänsä elokuvissa. Toivottavasti isän rohkaistus saa tyttären (tai jonkun muun nuoren elokuvaintoilijan) tarttumaan halpaan kameraan ja tekemään takapihalla omia elokuvia.

Kirjeen voi lukea kokonaisuudessaan L’Espresson sivuilta.

Kuva: David Shankbone / Wikimedia Commons

(Episodi/MH)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut