Michael Nesmith on kuollut – 1960-luvun tv-suosikeihin kuuluneen The Monkeesin vakiokasvo

The Beatlesia jäljitellyt yhtye valloitti omassa tv-sarjassaan.

11.12.2021 00:30

Yhdysvaltalaismuusikko ja tv-tähti Michael Nesmith (kuvassa oikealla) on kuollut 78-vuotiaana. Nesmith muistetaan erityisesti The Beatlesin suosion myötä 1960-luvulla luodun The Monkees -yhtyeen laulajana ja kitaristina, jonka tavaramerkki oli vihreä pipo. Popia ja rockia soittanut The Monkees koottiin saman nimistä tv-sarjaa varten.

Nesmithin perhe tiedottaa muusikon kuolleen kotonaan Kaliforniassa luonnollisista syistä. Folk-musiikkitaustainen Nesmith sai The Monkeesin alkutaipaleella muun yhtyeen ohella kritiikkiä siitä, etteivät he soittaneet hittikappaleitaan itse. Kritiikistä sisuuntuneina he vaativat isompaa osallisuutta yhtyeen musiikintekijöinä, mikä myös toteutui.

Nesmith oli mukana The Monkeesin tv-sarjan kaikilla tuotantokausilla sekä yhtyeen tarinaa jatkaneessa Head-elokuvassa. Tältä taipaleelta jäivät jälkeen mm. listahitit I’m a Believer ja Last Train to Clarksville. 1960- ja 1970-lukujen taitteessa bändin jäsenten tiet kuitenkin erosivat ja Nesmith jatkoi soolouralle.

Vaikka Nesmith oli The Monkeesin jäsenistä se, joka sitkeästi kieltäytyi yhtyeen paluukeikoista vuosia, hän palasi yhteen muiden bändin jäsenten kanssa viimein myös levyttämään vuonna 1996. Tämän jälkeen hän ehti esiintymään julkisesti muiden The Monkees -jäsenten kanssa ennen yhtyeen laulajan, Davy Jonesin, kuolemaa vuonna 2012. Nesmith keikkaili vielä viime vuosinaan The Monkees -rumpalin ja -bassokitaristin eli Micky Dolenzin ja Peter Torkin kanssa.

 

Lähteet: The Wrap, The Guardian

Lisää luettavaa