”Miksi joku haluaisi piestä folk-laulajan?” Coen-veljekset pohtivat

25.2.2014 11:11

Coen-veljesten uusin elokuva on folk-musiikin maailmaan sijoittuva Inside Llewyn Davis. Elokuva sijoittuu vuoden 1961 New Yorkiin ja johdattaa katsojat paikallisen folk-skenen syövereihin, aikaan juuri ennen Bob Dylanin saapumista.

Projekti oli Joel Coenin mukaan pyörinyt hänen ja hänen Ethan-veljensä päässä jo kauan.

– Olemme jo pitkään olleet kiinnostuneita perinteisestä amerikkalaisesta folk-musiikista. Ihmiset tietävät paljon enemmän Bob Dylanista – hänen tarinastaan ja musiikistaan – kuin aikakaudesta jolla hän eli, koska hän muokkasi sitä niin vahvasti. Hän saapui vuonna 1961 ja muutti kaiken.

Elokuvan päähenkilö on folk-muusikko Llewyn Davis (Oscar Isaac), jonka soittokaveri on tehnyt itsemurhan keskeyttäen duon lupaavasti alkaneen uran heti alkuunsa. Köyhä Llewyn joutuu henkensä pitimiksi punkkaamaan puolituttujen sohvilla. Unelma läpimurrosta ajaa häntä eteenpäin, mutta pelko omaperäisyyden menettämisestä kalvaa – hän haluaa menestyä omilla ehdoillaan eikä suostu kompromisseihin.

Yksi asia, joka aikakauden folk-musiikissa veljeksiä kiehtoi, oli silloisten muusikoiden pyrkimys autenttisuuteen. He kaikki pelkäsivät menestyksen myötä myyvänsä itsensä. Tämä piirre näkyy myös Llewyn Davisissa.

Coenit olivat jo tutustuneet Dylanin muistelmiin, mutta eniten käsikirjoitukseen vaikutti Dave Van Ronkin muistelmateos The Mayor of MacDougal Street. Van Ronk kuoli ennen kuin hän sai muistelmansa valmiiksi, jolloin hänen toimittajaystävänsä täytyi saattaa ne loppuun.

– Dave Van Ronk ei ollut lauluntekijä. Hän kirjoitti pari laulua, mutta se ei ollut hänen juttunsa. Hän lauloi enimmäkseen perinteisiä folk-lauluja, jotka voi tulkita monin tavoin, kertoo Ethan Coen.

Myös Oscar Isaacin esittämä Llewyn laulaa perinteisiä viisuja, joista monet kuuluivat Van Ronkin ohjelmistoon. Hahmoissa ei kuitenkaan ole tämän lisäksi kovinkaan paljon samaa. Esimerkiksi Van Ronkin ääni oli matalampi kuin Llewynin.

Kirja innosti veljeksiä tutkimaan aikakautta tarkemmin, kunnes he päättivät sijoittaa sinne kehittelemänsä tarinan. Joel Coen ehdotti avauskohtausta, jossa folk-muusikko piestään folk-klubin takana.

– Mietimme kohtausta ja jäimme pohtimaan, miksi joku haluaisi piestä folk-laulajan. Halusimme kirjoittaa käsikirjoituksen elokuvaan, joka selittäisi sen, Ethan Coen kertoo.

Coenien elokuvan pääosissa nähdään jälleen kerran joukko nimekkäitä näyttelijöitä. Llewyn Davisin näyttelijän valitseminen osoittautui kuitenkin haasteeksi.

– Llewynin hahmon täytyy pidellä koko elokuvaa kasassa, koska hän esiintyy jokaisessa kohtauksessa. Hänen täytyy myös esittää vähintään viisi laulua, ja me halusimme – tarvitsimme – rooliin jonkun, joka osaa oikeasti laulaa.

– Se oli samanlainen ongelma kuin se, jonka kohtasimme tehdessämme elokuvaa Kova kuin kivi, emmekä tienneet, kuka esittäisi pääosan 14-vuotiasta tyttöä. Jossain vaiheessa pitää kysyä itseltään, haluaako todella tehdä elokuvan ilman oikeaa henkilöä.

Veljekset luulivat jo joutuvansa lykkäämään projektia, kun he tapasivat Oscar Isaacin. Nähtyään nauhoituksen Isaacin koe-esiintymisestä he päättivät kutsua hänet paikan päälle laulamaan ja esittämään muutaman kohtauksen. Coenit olivat niin vaikuttuneita esityksistä, että soittivat niitä T-Bone Burnettille, Oscar- ja Grammy-palkitulle muusikolle, joka vastasi myös Llewyn Davisin musiikin tuottamisesta.

Burnettin mielipide ratkaisi näyttelijänvalinnan. Kuultuaan Isaacin laulunäytteet, hän sanoi Coeneille: ”Tämä kaveri on parempi kuin monet muusikot, joiden kanssa työskentelen. Hän on aito asia”.

Ennen Llewyn Davisia Isaacin tunnetuimmat elokuvaroolit olivat sivuosat Ridley Scottin Robin Hoodissa ja Nicolas Winding Refnin Drivessa. Näyttelijälle pääroolia isompi asia oli kuitenkin se, että rooli tuli nimenomaan Coenien elokuvasta. Kuukausi viimeisimmän koe-esiintymisen jälkeen Isaac sai puhelun Joel Coenilta, joka kertoi hänen saaneen roolin.

– Olin riemuissani. En voinut uskoa sitä todeksi, Isaac sanoo.

Teksti: Joonas Alanne
Haastattelut: Weinstein Company

Inside Llewyn Davis tulee ensi-iltaan 28. helmikuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 2/2014.

Lisää luettavaa