Miksi suomalaisissa elokuvissa näkyy aina paljas miehen takapuoli? Kummelin tekijät vastaavat

Ohjaaja Aleksi Mäkelä tunnetaan kotimaisten hittielokuvien tekijänä. Hän on ohjannut muun muassa sellaiset kansansuosikit kuten Häjyt (1999), Pahat Pojat (2003) ja Matti (2006). Nyt Mäkelä tekee uuden aluevaltauksen Kummeli V -elokuvan ohjaajana. Kummeli-ryhmän Heikki Vihinen ja Mäkelä ovat tehneet jo yhden yhteisen elokuvan ennenkin. Mäkelän toinen pitkä elokuva Esa ja Vesa – auringonlaskun ratsastajat oli Vihisen käsikirjoittama.

Haastattelu: Jussi Huhtala
Kuva: Joonas Alanne

Te olette siis tunteneet toisenne jo pitkään?
Mäkelä: Me tehtiin Esa ja Vesa jo vuonna 94.
Vihinen: Yhtään Kummeli-elokuvaa ei oltu vielä tehty, kun me tehtiin jo kimpassa elokuvia.

Millaista ohjaajana oli hypätä Kummeli-porukkaan tekemään elokuvaa?
Mäkelä: Mulle se oli totta kai helppoa, kun jätkät oli vanhoja tuttuja. Ja komediaa olen tehnyt koko ikäni enemmän ja vähemmän – välillä ihan tarkoituksella ja välillä vahingossa. Ihme ettei olla aikaisemmin tehty. Ollaan yritetty kyllä löytää yhteisiä projekteja, mutta ei ole vain ollut sellaista hetkeä.

Miten Kummeli-tyypit kokivat uuden ohjaajan?
Vihinen: Me yritetään löytää aina jotain uutta kulmaa seuraavaan leffaan. Ja Aleksi jos kuka ja [kuvaaja] Pini Hellstedt sitä tuo ilman muuta. Nyt vain oli oikea ajoitus kohdallaan. Hyvin luontevaa, että Aleksi ohjasi meidän leffan.

Elokuvassa näytti olevan paljon toimintakohtauksia ja kasarivaikutteita.
Mäkelä: Uskon että jätkät halusivat vähän toiminnallisempaa juttua mukaan siihen. Ne halusivat siihen ehkä ohjaajan, joka on kotonaan sellaisessa hommassa. Toinen asia oli se, että ne halusivat palata tavallaan juurilleen. Nämä molemmat yhdistyy noissa stooreissa.
Vihinen: Silloin paikalle hälytetään Aleksi Mäkelä, joka pystyy hallitsemaan nämä lajityypit. Pieruhuumorista räjäytyksiin, kaikki käy.

Miksi muuten kotimaisissa elokuvissa pitää aina näkyä paljas miehen perse? Kummeli V:ssäkin sellaisia kohtauksia on useita.
Mäkelä: Se on totta. Hyvä kysymys. Varmaan suurin osa juontaa varmaan siihen, että Kummeleissa on aina ollut paljas Vihinen. Se ei ole yleensä ollut pelkkä perse, vaan siinä on ollut kaikkea muutakin.
Vihinen: Koska suomalaisen miehen alaston torso on jotain mielettömän hienoa!
Mäkelä: Joka toisessa suomalaisessa elokuvassa ollaan saunassa jossain vaiheessa, ja siellähän tunnetusti ei olla vaatteet päällä.

Elokuvassa on mukana komediaveteraaneja kuten Aake Kalliala ja Heikki Kinnunen. Onko kyseessä jonkinlainen kunnianosoitus?
Vihinen: Meillähän on ollut kaikki Veskut ja kumppanit vierailijoina, ja se on ollut meille suuri kunnia. Tämä on semmoista suurta jatkumoa. Se on homage.
Mäkelä: Kun roolitus oli kokonaan valmistunut, me huomasimme että tässähän on 30 vuoden ajalta kaikista sketsisarjoista joku tyyppi mukana.

Kummeli V tulee ensi-iltaan 19. helmikuuta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut