Miral-elokuvan näyttelijä murhattiin

6.4.2011 13:35

Israelilainen näyttelijä ja poliittinen aktivisti Juliano Mer-Khamis (Miral, Pieni rumpalityttö) murhattiin maanantaina 4.4.2011. Mer-Khamis joutui naamioituneen miehen ampumaksi Freedom Theaterin edustalla palestiinalaisalueella West Bankissa Jeninissä.

Mer-Khamis (1958-2011) oli perustanut Freedom Theaterin juutalaissyntyisen äitinsä kanssa ja toimi näyttelijänuransa ohella teatterin taiteellisena johtajana. Teatterin toiminta oli osa laajempaa projektia, jolla pyrittiin tukemaan palestiinalaislapsia taiteen avulla väkivallan värittämän elämän tuomien traumojen, pelkojen ja masennuksen keskellä. Mer-Khamisin äiti, Arna Mer-Khamis (1931-1994) oli tunnettu ihmisoikeuksien ja rauhan puolestapuhuja, joka juutalaissyntyisyydestään huolimatta omisti elämänsä palestiinalaislapsille. Myös Juliano Mer-Khamis, juutalaisen äidin ja palestiinalaisen isän poika, vastusti edustamiensa kansallisuuksien välisiä sotatoimia ja puhui rauhan ja vapauden puolesta, mistä syystä hänen henkeään uhattiin useasti.

Traaginen tapahtuma on järkyttänyt syvästi Miral-elokuvan tekijöitä. Mer-Khamisin kohtalo antaa vielä aiempaakin koskettavammat mittasuhteet myös Miral-elokuvan kuvaamalle maailmalle. Miral on osittain tositapahtumiin perustuva elokuva naisista konfliktien ja sodan varjostamassa maailmassa. Elokuvan naisten kohtalot usean vuosikymmenen ajalta kietoutuvat yhteen päähenkilön, palestiinalaisen Miralin tarinassa. Ristiriitojen repimänä Miralina nähdään Slummien miljonääristä tuttu Freida Pinto. Juliano Mer-Khamis nähdään elokuvassa sheikki Shaabah’ina.

Miral nähdään Artisokka-elokuvafestivaaleilla tämän viikon sunnuntaina 10.4.2011 klo 18. Ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa se saa 29.4.2011.

Lisää luettavaa