Mission Impossible III oli aika mahdoton tehtävä – Sohvalla pomppiva Tom Cruise pisti pakan sekaisin

Tämä Episodin arkistojuttu vuodelta 2006 kertoo Mission: Impossible -elokuvasarjan kolmannen osan mutkikkaasta tuotannosta.

19.1.2019 10:00

Tom Cruise näytteli agentti Ethan Huntia 1960-luvun televisiosarjaan perustuvan Mission: Impossiblen eli Vaarallisen tehtävän valkokangasversiossa. Brian De Palman ohjaama elokuva oli vuoden 1996 suurimpia hittejä. Vuonna 2000 Vaarallinen tehtävä sai jatkoa. Kakkososan ohjasi hongkongilainen toimintaelokuvan mestari John Woo. Siitä tuli ykkösosaakin suurempi taloudellinen menestys.

Vaarallinen tehtävä -elokuvat ovat Cruisen lempilapsia. Mistään muista elokuvista Cruise ei ole tehnyt jatko-osia. Cruise on myös tuottanut elokuvat yhteistyökumppaninsa Paula Wagnerin kanssa

Se, että Vaarallinen tehtävä saa toisen jatko-osan ei tule yllätyksenä, mutta elokuvan tekeminen on ollut mutkikas prosessi. Vaarallinen tehtävä III:n saattaminen valkokankaille on sisältänyt ohjaajavaihdoksia, näyttelijävaihdoksia, käsikirjoittajavaihdoksia ja monenlaisia markkinointiongelmia.

Kolmososaa alettiin kehitellä vuonna 2001, ja tarkoitus oli saada elokuva teattereihin toukokuuksi 2004. De Palman ja Woon jatkoksi haluttiin nimekäs ja osaava ohjaaja. Sellainen löytyi hieman mutkan kautta. Cruise ja yksi Hollywoodin lahjakkaimmista ohjaajista, David Fincher (Seven, Fight Club), kaavailivat tekevänsä sotaelokuvan They Fought Alone. Se jäi kuitenkin tekemättä, kun Cruise päättikin näytellä sen sijaan elokuvassa Viimeinen samurai.

Cruise ja Fincher tulivat hyvin toimeen keskenään, ja myöhemmin Cruise sai Fincherin kiinnostumaan Vaarallisen tehtävän kolmososasta. Huhtikuussa 2002 Varietyssä kerrottiin, että Fincher on valittu Vaarallinen tehtävä III:n ohjaajaksi.

Tom Cruise ja Michelle Monaghan.

Elokuvan esituotannossa tuli kuitenkin mutkia matkaan, ja vajaa vuosi myöhemmin helmikuussa 2003 kerrottiin, että Fincherin sijaan elokuvan ohjaakin nuori lahjakkuus nimeltä Joe Carnahan. Carnahanin pienen budjetin rikoselokuva Narc oli saanut loistavat arvostelut ja tehnyt Carnahanista lupaavan nimen Hollywoodissa. Cruisen ja Wagnerin yhtiö oli ollut mukana tuottamassa elokuvaa.

Samoihin aikoihin kerrottiin, että elokuvan käsikirjoittaisi Dean Georgaris (Lara Croft: Tomb Raider). Kahta ensimmäistä elokuvaa käsikirjoittanut veteraani ja Oscar-voittaja Robert Towne (Chinatown) olisi mukana kirjoitustyössä. Juonikuvioita ei kuitenkaan paljastettu. Myöhemmin kerrottiin, että käsikirjoitusta oli laatimassa kolmaskin kirjoittaja, ohjaajanakin menestynyt Frank Darabont (Rita Hayworth – Avain pakoon) .

Myös näyttelijöiden pestaaminen oli alkanut. Matrixissa Trinityä esittänyt Carrie-Anne Moss, arvostettu brittinäyttelijä Kenneth Branagh sekä Lost in Translationissa läpimurron tehnyt Scarlett Johansson oli pestattu mukaan. Tarkempia tietoja heidän roolihahmoistaan ei kerrottu.

Heinäkuussa 2004 kuultiin, että elokuvan ensi-iltaa oli siirretty toukokuusta 2005 kesäkuun loppuun. Esituotannossa huhuttiin olevan monenlaisia ongelmia. Muutamaa viikkoa myöhemmin Joe Carnahanin kuultiin vetäytyneen ohjaajan tehtävistä. Syyksi ilmoitettiin mikäs muu kuin ”luovat erimielisyydet”.

Aliasin luoja ohjaajaksi

Carnahanin lähdettyä alettiin kuumeisesti hakea uutta ohjaajaa. Puhuttiin kuudesta ohjaajakandidaatista, joiden nimiä ei mainittu virallisesti. Alkoi liikkua uutisia, joiden mukaan ainakin Brett Ratner ja J.J. Abrams ovat vahvoilla. Molemmat olivat menestyksekkäitä nimiä mutta eivät herättäneet kriittisemmissä elokuvafaneissa suurempaa innostusta. Ratner tunnettiin lähinnä Rush Hour -toimintakomedioista ja Hannibal Lecter -elokuvasta Punainen lohikäärme. Abrams oli menestynyt television puolella Alias-televisiosarjan ohjaajana, käsikirjoittajana ja tuottajana.

Pestin sai lopulta J.J. Abrams siitäkin huolimatta, että hän ei ollut koskaan ohjannut pitkää elokuvaa. Alias oli tehnyt Cruiseen suuren vaikutuksen, ja hän vakuuttui Abramsin ohjaajankyvyistä.

J.J. Abrams ja Tom Cruise.

Abramsilla oli työn alla lupaava uusi televisiosarja Lost, joka lisäsi Vaarallinen tehtävä III:n kasvavia aikatauluongelmia. Aikataulut sen kuin mutkistuivat, kun elokuussa 2004 julkistettiin yllättävä uutinen. Steven Spielbergin ja Cruisen yhteinen elokuva Maailmojen sota päätettiin tehdä kiihdytetyllä aikataululla, ja sen ensi-iltaa aikaistettiin vuodella. Cruisella ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin siirtää Vaarallinen tehtävä III:n ensi-ilta seuraavalle vuodelle. Kuvausten aloitus siirrettiin kesään 2005 ja ensi-ilta toukokuulle 2006.

Nyt kun Abrams oli valittu ohjaajaksi, monenlaisia muitakin muutoksia oli luvassa. Cruise kertoi Entertainment Weeklyn haastattelussa: ”Haluan työskennellä Carrien ja Scarlettin kanssa, ja Kennethin kanssa olen halunnut vuosia tehdä yhteistyötä, mutta täytyy katsoa mihin suuntaan ohjaaja meidät vie.” Tämä lausunnon tulkittiin tarkoittavan, että J.J. Abramsin suunnitelmissa ei ollut tilaa Carrie-Anne Mossille, Scarlett Johanssonille ja Kenneth Branaghille.

Aiemmat käsikirjoitusversiot olivat nekin menossa uusiksi. Abrams teki uuden käsikirjoituksen Aliasia kirjoittaneiden Alex Kurtmanin ja Roberto Orcin kanssa. Dean Georgarisin, Frank Darabontin ja Robert Townen nimiä ei näy lopullisissa käsikirjoituskrediiteissä.

Outoja mediatempauksia

Elokuvan budjetti oli tässä vaiheessa paisunut hillittömästi. Kuvauksia suunniteltiin tehtävän 15 eri maassa, ja puhuttiin yli 200 miljoonan dollarin budjetista. Uusia näyttelijänimiä alettiin julkistaa. Abrams oli tarjonnut roolia brittinäyttelijä Ricky Gervaisille (Konttori), joka oli näytellyt Aliasissa. Toinen uusi valinta oli Keri Russell, nimiroolin esittäjä Abramsin televisiosarjasta Felicity.

Keväällä 2005 Cruise herätti monenlaista huomiota tiedotusvälineissä. Hänen piti promotoida Maailmojen sotaa, mutta huomio kääntyi aivan muualle. Elokuvan sijaan Cruise markkinoi mieluummin skientologiaa ja antoi omituisia haastatteluja. Lääketieteen asiantuntijaksi heittäytynyt Cruise kertoi lausuntojaan mielialalääkkeiden ja psykiatristen hoitomenetelmien haitallisista vaikutuksista.

Kaikkein eniten ihmeteltiin Cruisen käytöstä Oprah Winfreyn talkshowssa. Sohvalla maanisesti hyppelevä Cruise tunnusti rakkauttaan uuteen tyttöystäväänsä Katie Holmesiin, ja sen jälkeen hän oli pilkan kohteena ympäri maailmaa.

Sekä Maailmojen sota että Vaarallinen tehtävä olivat Paramount-studion tuotantoa, ja yhtiön johdossa alettiin hermostua. Kesäkuussa 2005 New York Timesin uutisessa kerrottiin, että Paramount aikoo ajaa alas Vaarallinen tehtävä III -elokuvan tuotannon kokonaan. Suurimpana syynä olivat edellä mainitut Cruisen mediatempaukset.

Aika pian kuitenkin ilmoitettiin, että elokuva tehdään, mutta budjettia viilataan huomattavasti. Eksoottisia kuvauspaikkoja oli vähennetty ja Cruisen palkkiota tarkistettu. Siitäkin huolimatta lopullinen budjetti oli muhkeat 150 miljoonaa dollaria.

Kuultiin myös Scarlett Johanssonin selitys, miksi hän oli jäänyt pois elokuvasta. Virallinen este oli aikatauluongelmat Woody Allenin Match Pointin kuvausten kanssa, mutta Internet Movie Database kertoi myöhemmin uutisessaan, että todellinen syy vetäytymiselle oli Cruisen liiallinen innokkuus käännyttää Johansson skientologiaan.

Elokuvan filmaukset saatiin kaikesta hässäkästä huolimatta käyntiin heinäkuussa 2005. Yhdysvaltojen lisäksi elokuvaa kuvattiin Roomassa ja Shanghaissa. Lopullisiksi näyttelijävalinnoiksi valikoituivat Jonathan Rhys-Meyers, Michelle Monaghan, Philip Seymour Hoffman, Laurence Fishburne, Keri Russell sekä edellisistä osista tuttu Ving Rhames. Ricky Gervaisin tilalle tuli toinen britti Simon Pegg.

Philip Seymour Hoffman.

Marraskuussa 2005 kuvaukset saatiin päätökseen, vieläpä pari päivää etuajassa. Samoihin aikoihin South Park -piirrossarjassa tehtiin pilaa Cruisesta ja skientologeista. Sarjaa esittävä Comedy Central -kanava kuuluu samaan konserniin kuin Paramount. Satiiri oli Cruisen huumorintajulle liikaa, ja kun jakso oli maaliskuussa 2006 tulossa uusintaan, Cruise uhkasi New Yorkin Postin mukaan kieltäytyvänsä kokonaan Vaarallinen tehtävä III:n markkinoinnista, ellei uusintaa peruttaisi.

Sekä Paramountin että Cruisen tiedottajat kiistivät jyrkästi tällaiset keskustelut, mutta lopputulos oli joka tapauksessa se, että jaksoa ei näytetty televisiossa. South Parkin tekijät Trey Parker ja Matt Stone eivät menettäneet huumorintajuaan vaan kertoivat tiedotteessaan, että ”skientologia on voittanut yhden taistelun, mutta miljoonan vuoden sota on vasta alussa.”

Vaikka Vaarallinen tehtävä III on jo valmistunut, ongelmat elokuvan ympärillä ovat jatkuneet. Tämän vuoden maaliskuussa Steven Scott Whaley, yksi elokuvan stuntmiehistä haastoi Paramountin ja Cruisen yhtiön oikeuteen kuvauksissa sattuneen onnettomuuden takia. Pyrotekniikkaa sisältäneen kohtauksen teko epäonnistui, ja stuntman sai pahoja palovammoja. Oikeudenkäynti saattaa tulla yhtiöille kalliiksi.

Mylös lyhenteellä M:i:III markkinoitu Vaarallinen tehtävä III on todennäköisesti yksi kesän menestyselokuvia, mutta keskinkertainen menestys ei tälle elokuvalle riitäkään. Elokuvan on kerättävä satoja miljoonia dollareita, jotta sen tekemiseen saadut kulut saadaan katettua.

Teksti: Jussi Huhtala
Kuvat: Paramount Pictures

Juttu ilmestyi ensimmäisen kerran Episodin numerossa 4/2006.

Lisää luettavaa