Mistä on animet tehty?

Mistä on animen historia tehty? Mitä anime on? Animen aika, Japanilaisen animaation historia -kirjan kirjoittanut Jari Lehtinen kertoo.

Jari Lehtinen, kuka olet?

– Koko elämänsä sarjakuvien ja animaatioiden parissa tuhlannut Japan Pop -lehden vanhempi päätoimittaja.

Miksi teit ”kaiken kertovan” kirjan animen historiasta?

– Hyvänä esimerkkinä käy viitemateriaalina lukemani Brigitte Koyama-Richardin vuonna 2009 julkaistu kirja japanilaisesta animaatiosta. Puolet kirjasta käsitteli kuvakääröjä ja nukkeanimaatioita, eikä Studio Ghibliä (Prinsessa Mononoke, Henkien kätkemä) edes mainittu. Raivostuttavan turhauttava esitys animen historiikiksi! Ja kun kukaan muu ei tee, niin täytyy tehdä itse.

Mitkä ovat animen historian pääkohdat?

– Omana aikanaan huonosti yleisöä keränneet Yamato (1974), Gundam (1979), Minky Momo (1982) ja Evangelion (1995) ovat ne usein tärkeimmiksi luetellut neljä käännekohtaa.

Kauanko kirjan teko kesti?

– Materiaalia oli jo valmiiksi vuosien mittaan tehtyjen artikkelien muodossa, ja aihepiiri oli niin tuttua, että kirjaa oli siksi helppo työstää. Tekstin järjestely, karsinta ja muokkaus vei puolisen vuotta. En halunnut pelkkää nimien heittelyä vaan nimikkeistä piti aina olla myös jotain sanottavaa.

Tarkoitetaanko termillä ”anime” enemmän animaation tyyliä vai alkuperää?

– Länsimaissa ”anime” tarkoittaa aina Japanissa valmistettua animaatiota, tyylejähän on monia. Japanissa ”anime” tosin kattaa kaikki animaatiot alkuperästä riippumatta. Puhekielessä ”anime” joskus sekoittuu pallosilmien ja pienten nenien piirrosjäljen kuvaukseksi.

Teksti: Jani Svensk
Kuva: Nelly Tatti