Mitä tehdään, kun halutaan pistää Hollywood niskalenkkiin? Kiina palkkasi tutun suomalaisohjaajan johtamaan vallankumousta

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, haluaa Kiina viedä elokuvamaailman ykköspallin Hollywoodilta ja tuottaa markkinoille laadukkaita blockbustereita.

29.12.2017 12:09

Kuka kutsutaan avuksi? Spielberg? Scott? Villeneuve tai joku muu ykkösnimi. Ei, soitetaan Renny Harlinille ja pestataan amerikkalaistunut suomalaisohjaaja luomaan Kiinan uutta elokuvaimperiumia.

Tuleva kiinalaistoimintaleffa Bodies at Rest on Harlinille tuttua tavaraa. Ensin tapellaan, sitten juostaan kohti kameraa taustalla näkyvän ison räjähdyksen ja mahtipontisen musiikin tahdissa. Siis aivan samantyylistä tavaraa kuin mitä Harlinin ja Bruce Willisin hittileffa Die Hard 2 on.

Harlin on tehnyt uransa aikana vaikka mitä. Jo mainitun Die Hardin jatko-osan lisäksi hän on ohjannut muun muassa Cliffhangerin sekä pahasti flopanneen Kurkunleikkaajien saaren ja viime vuonna ensi-iltansa saaneen Jackie Chan -sekoilun Skiptrace. Skiptrace tienasi hurjat 129 miljoonaa dollaria Kiinassa.

Kiinalaistuottajat ovat valmiit maksamaan suuria summia ohjaajille, jotka pystyvät tuomaan Hollywoodin Kiinaan. Se on melkoinen haaste ohjaajalle, koska kaikki tapahtuu tulkkien ja valtiollisten elinten kautta.

Harlinin tuleva leffa Bodies at Rest oli alunperin täysiverinen Hollywood-leffa, mutta toisella käsikirjoituskierroksella siitä tuli kiinalainen. Leffan kiintotähtenä on tohtori, joka joutuu jouluyönä kohtaamaan rikollisjoukon. Kuulostaa kovin paljon Die Hard 2:lta, eikö vain?

Käsikirjoituksesta on kuitenkin jouduttu karsimaan paljon länsimaalaisille avautuvia juttuja, eivätkä kiinalaiset kuulemma myöskään tajua sarkasmia, joten leffan päähahmo tuskin on mikään uusi onelinereita viskova ja karskin pessimistinen McClane.

Bodies at Restin jälkeen Harlin alkaa tekemään Operation Somaliaa, joka nostaa Kiinan erikoisjoukot esille, ja pyrkii antamaan kiinalaiskatsojille positiivisen kuvan omasta isänmaastaan. Kuulostaa vahvasti valtiotason propagandaleffalta eikä miltään blockbusterilta.

Saapa nähdä miten Harlinin ura lähtee Kiinassa käyntiin. Skiptrace oli jo hitti, joten toivotaan myös tuleville projekteille valoisaa tulevaisuutta.

Alla Harlinin haastattelu.

Lue pitkä artikkeli The Wall Street Journalin sivuilta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia