Skiptrace

31.8.2016 12:35
MAA / / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 02.09.2016

Renny Harlinin uralla on ollut jyrkkiä nousuja ja laskuja. Die Hard 2 ja Cliffhanger – kuilun partaalla liitetään Harlinin nimeen, ja ne olivat valtavia menestyksiä. Harlinin isoista toimintahiteistä on kuitenkin jo yli 20 vuotta aikaa. Vuonna 2013 ilmestynyt fantasiaseikkailu Legend of Hercules ei tullut Suomessa edes teattereihin.

Skiptrace on sen sijaan osoittautunut isoksi hitiksi ainakin Kiinassa, missä siitä on tullut myös pääosaa esittävän Jackie Chanin uran suurimpia menestyksiä.

Skiptrace yhdistääkin sekä Harlinille että Chanille ominaisia asioita: siinä nähdään viihdyttävää Hollywood-toimintaa sekä koomisen akrobaattisia taistelukohtauksia. Harlin on kertonut, että monet kohtaukset olivat Chanin improvisoimia ideoita, jotka usein keksittiin vasta kuvauspäivänä ja toteutettiin pikavauhtia aasialaisen elokuvaperinteen mukaisesti.

Chanin esittämä hongkongilainen etsivä ja amerikkalainen kasinohuijari (Johnny Knoxville) joutuvat vastahakoisesti toimimaan yhdessä saadakseen kiinni venäläisen mafiapomon. Tarinassa reissataan ympäri Kiinaa, Venäjää ja Mongoliaa. Juoni ei ole kummoinen ja huumori on lapsellisen hölmöä. Esimerkiksi erilaisia miehen sukukalleuksiin liittyviä huonoja vitsejä suolletaan jatkuvasti. Huumoria revitään myös aina yhtä hauskasta etälamauttimesta tai kakkivasta hevosesta.

Yllättävä Adelen biisin lauluesitys keskellä aavikkoa on suorastaan psykedeelinen, ja jossain vaiheessa elokuvan hölmöys kääntyy sen voitoksi. Toimintakohtauksissa on imua, ja kokonaisuudessa on jotain sympaattisen vetoavaa.

Osa yleisöstä todennäköisesti inhoaa Skiptracea, mutta se on loistavaa viihdettä niille, jotka pitävät 90-luvun aivot narikkaan -toimintakomedioista ja Jackie Chanista. Ainakin jos on sopivassa mielentilassa.

Suomessa elokuvaa on markkinoitu myös kielinaisena tunnetun Sara Forsbergin nimellä, mutta hänen roolinsa on todella pieni.

Skiptracen menestyksen myötä Harlinille on avautumassa uusi ura Kiinassa. Skiptracelle on jo suunnitteilla jatkoa. Sitä ennen Harlin ohjaa toimintafantasian Legend of the Ancient Sword.

Skiptrace -elokuvan traileri

Lisää luettavaa