Mitä yhteistä on Ben Stillerillä ja tissielokuvien kuninkaalla?

Vaikka James Thurberin The New Yorker -lehdessä vuonna 1939 julkaistu The Secret Life of Walter Mitty on vain muutaman kappaleen mittainen lyhyttarina, se on muodostunut olennaiseksi osaksi amerikkalaista kulttuuria. Se kertoo arkisesta miehestä, joka haaveilee urotöistä, vaikka ei todellisuudessa ole edes oman elämänsä herra.

”Walter Mitty” ja ”mittymainen” ovat muodostuneet ilmaisuiksi, joilla kuvaillaan tietyn tyyppistä ihmistä tai käyttäytymistä. Novellista tehtiin jo vuonna 1947 elokuva, jonka pääosassa nähtiin aikansa suosituin koomikko, Danny Kaye. Mittymaisia elementtejä on sittemmin hyödynnetty useissa amerikkalaisissa populaarikulttuurin teoksissa, esimerkiksi Billy Wilderin Marilyn Monroe -komediassa Kesäleski.

Tuorein versio on Ben Stillerin ohjaama, meilläkin teattereissa pyörivä Walter Mittyn ihmeellinen elämä, jossa suosikkikoomikko myös näyttelee nimiosaa. Lyhyt kertomus on inspiroinut myös hyvin erilaisen teoksen, vuoden 1959 nudistielokuvan The Immoral Mr. Teas.

Russ Meyer kuvasi toisen maailmansodan jälkeen niin markkinoinnissa käytettäviä stillejä isojen Hollywood-elokuvien kuvauksista kuin nakukuvia amerikkalaisiin miestenlehtiin. Hän haaveili myös omasta elokuvaurasta, ja eräänä iltana hän ideoi pokerikavereittensa kanssa tarinan miehestä, joka alkaa nähdä kaikki naiset alasti. Jimmy McDonoughin kirjoittamassa elämäkerrassa Big Bosoms and Square Jaws Meyer paljastaa The Immoral Mr. Teasin perustuneen pitkälti Walter Mitty -tarinaan.

Mr. Teas käynnisti Meyerin ohjaajauran ja mahdollisti sellaiset isoryntäisiä naisia kuhisevat eksploitaation ja seksploitaation helmet kuin Faster, Pussycat, Kill! Kill! (1965), Beyond the Valley of the Dolls (1970) ja Up! (1976).

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut