Muistatko Star Trek -roolissa vihaa herättäneen Jeri Ryanin? Tältä hän näyttää nyt

Vastanäyttelijä ei voinut sietää seksualisoitua hahmoa.

27.2.2024 05:30

Muun muassa Star Trek -rooleistaan tunnettu Jeri Ryan täytti 22. helmikuuta 56 vuotta. Hän näytteli aikoinaan sarjassa Star Trek: Voyager, joka löytyy Netflixin ja SkyShowtimen valikoimasta.

Hänet tunnetaan myös roolistaan sarjassa Käytäväpeliä (2001-2004). Se oli David E. Kelleyn luoma sarja, jota esitettiin Suomessakin. Sarjan keskipisteenä toimi Winslow High School, kuvitteellinen lukio Bostonin julkisten koulujen alueella. Sarjassa keskityttiin koulun eri opettajien, oppilaiden ja hallintohenkilöstön työhön sekä yksityiselämään. Sarjaa esitettiin lokakuusta 2000 tammikuuhun 2004.

Käytäväpeliä.

Hän oli vakituisena näyttelijänä myös ufoihin keskittyvässä scifi-sarjassa Dark Skies (1997) ja lakisarjassa Shark (2006-2008). Molemmat olivat aikoinaan pidettyjä sarjoja, vaikkakin fanien harmiksi ne molemmat lopetettiin ennen aikojaan.

Vuonna 2009 hän näytteli vierailevana tähtenä Tara Colen roolissa sarjassa Leverage. Vuosina 2011-2013 hän näytteli tohtori Kate Murphya ABC:n draamasarjassa Totuuden anatomia, ja vuosina 2016-2019 hän oli Veronica Allenina Prime Videon sarjassa Bosch. Viime vuosien merkittävin rooli hänellä on ollut niin ikään Prime Videon sarjassa Star Trek: Picard, jossa hän palasi Seven of ninen rooliin.

Näyttelijäksi Ryan päätyi collegen jälkeen, kun hän pyrki ammattiin Los Angelesissa. Hänen debyyttinsä oli 1984 alkaneessa komediasarjassa Who’s the Boss, jonka jälkeen hän oli vierailevissa rooleissa sarjoissa kuten Melrose Place, Matlock ja The Sentinel. Hän teki myös tv-elokuvia.

Star Trek: Picard.

Star Trek rooli ei ollut ongelmaton

Star Trek: Voyager voi olla hienoa katsottavaa, mutta kuvauksissa ei aina mennyt niin hienosti. Asiasta kertoi aikoinaan Seven of ninea näytellyt Ryan ja myös muut näyttelijäkaartin jäsenet.

Ryan sanoi aikoinaan, että hän tunsi itsensä vahvasti ahdistuneeksi jo ajatuksesta tehdä kohtauksia aluksen kapteenia näytelleen Kate Mulgrew’n kanssa.

Star Trek: Voyager. Kate Mulgrew kuvassa keskellä.

Muiden näyttelijöiden ja Mulgrew’n työsuhde oli varsin kireä ensimmäisten yhteistyövuosien aikana. Mulgrew on selittänyt, että hän halusi poistaa seksuaalisuuden Star Trekistä, ja erityisesti hänen omasta Janeway-hahmostaan. Hän muun muassa vastusti yrityksiä saada hänen hahmonsa suhteeseen miehistön jäsenen kanssa.

Hänen närkästyksensä kasvoi ilmeisen kovaksi, kun Ryanin näyttelemän Sevenin kaltainen seksualisoitu hahmo oli sarjassa, ja huomion keskipisteenä. Mulgrew on kuitenkin ilmeisesti leppynyt myöhemmin, sillä hän kommentoi, että Ryan ”teki mahtavaa työtä erittäin vaikeassa roolissa”.

Sarjan tarinassa Tähtilaivaston alus päätyy galaksin toiselle puolelle, ja miehistön on tehtävä yhteistyötä Maquis-kapinallisten kanssa löytääkseen tien kotiin. Matkalla he kohtaavat outoja maailmoja ja vaarallisia vihollisia. Retkeä johtaa kapteeni Janeway.

Jeri Ryan näytteli hahmoa Seven of nine.

Alla listattuna muutamia triviatietoja Jeri Ryanista

Kieltäytyi neljä kertaa Seven of ninen roolista Star Trek: Voyagerissa. Hän otti roolin vastaan vasta tuottaja Jeri Taylorin toistuvan houkuttelun jälkeen.

Hän oli ehdolla Mystiquen rooliin supersankarielokuvassa X-Men (2000), mutta rooli meni Rebecca Romijnille.

Hänen lempileffansa itkettävistä elokuvista on E.T. the Extra-Terrestrial (1982). Hän on katsonut elokuvan useita kertoja – ja itkenyt joka kerta.

Seuraavaksi Ryanilta on tulossa äänirooli animoidussa draamassa Unplugged. Se kertoo suositusta, masennuksesta kärsivästä rocktähdestä.

Jeri Ryan on Instagramissa. Alla hänen jakamiaan julkaisuja, joissa hän poseeraa ensimmäisessä kuvassa Star Trek: Picard -sarjasta saamansa Saturn Awardin kanssa. Hän voitti sen parhaasta sivuosasta.

Vieressä poseeraava James Cameron puolestaan palkittiin parhaana ohjaajana ja käsikirjoittajana elokuvasta Avatar: The Way of Water. Hän jakoi käsikirjoituspystin Rick Jaffan ja Amanda Silverin kanssa.

Mainittakoon vielä, että Star Trek: Picard löytyy Prime Videosta ja Star Trek: Voyager Netflixistä ja SkyShowtimesta. Ryanin julkaisemien sisältöjen alla sarjan Star Trek: Picard traileri.

Lue myös: Maailmojen sodan Dakota Fanning on nyt 30-vuotias – tältä hän näyttää nykyään – Episodi.fi

Kaikki syntymäpäiväjutut täällä: syntymäpäivä -aiheiset jutut – Episodi.fi

Lähde: IMDb, Wikipedia, IMDb

Lisää luettavaa