Muistatko tämän mahtiukon kasarilta? Sotilas, painija, kuvernööri, näytteli kolmessa Arskan leffassa

Tunnetuin rooli on Predatorissa, mutta hauskin Juokse tai kuole -elokuvassa.

28.3.2023 18:00

Kyseessä on Jesse Ventura (s. 1951).

Minnesotalainen Ventura (synt. James George Janos) syntyi slovakialais-saksalaiseen perheeseen. Hänen vanhempansa palvelivat 2. maailmansodassa ja veli Vietnamin sodassa.

Myös Ventura palveli Yhdysvaltain laivastossa (1969–1975), mutta ei osallistunut Vietnamin sotaan.

Armeijauransa jälkeen Ventura liittyi Mongols-nimiseen moottoripyöräkerhoon, joka oli Helvetin Enkeleiden kilpailija. Samoihin aikoihin hän toimi Rolling Stonesin henkivartijana.

Tuolloin Ventura innostui myös showpainista. Hän oli luontaisesti karismaattinen esiintyjä, hyvä suustaan ja kova treenaamaan. Ventura kohosi seuraavalla vuosikymmenellä koko kansakunnan tietoisuuteen.

Painiuran loppupuolella Ventura buukattiin John McTiernanin menestyselokuvaan Predator (1987). Hän ystävystyi elokuvan kuvauksissa Arnold Schwarzeneggerin kanssa ja teki samana vuonna roolin Arnoldin toisessa elokuvassa Juokse tai kuole.

Vuosikymmen myöhemmin Ventura teki pienen roolin kolmannessa Arska-elokuvassa Batman & Robin.

Venturan poliittinen ura alkoi 1990. Mies hyödynsi paini- ja elokuvauralta saatua tunnettavuutta ja pääsi kotiosavaltionsa kaupungin Brooklyn Parkin pormestariksi.

Vuonna 1998 Ventura voitti Minnesotan kuvernööriksi Reformipuolueen listoilta ja palveli yhden nelivuotiskauden. Hän ei ole ollut tuon jälkeen ehdolla missään vaaleissa.

Vuosina 2009–2012 Ventura tuotti ja juonsi sarjaa Salaliittoteoriat Jesse Venturan johdolla. Ohjelmassa esitellään nimensä mukaisesti Yhdysvaltain valtion peiteoperaatioita ja toimenpiteitä, joita on väitetysti pimitetty suurelta yleisöltä.

Ventura uhosi vuoden 2020 vaalien alla, että hän voittaisi Donald Trumpin presidenttikilvassa helposti. Hän kertoi pyrkivänsä virkaan Vihreän puolueen ehdokkaana. Maaliskuussa 2020 Ventura kuitenkin ilmoitti, ettei hae presidentiksi terveyssyiden takia.

Venturalla on vaimo ja kaksi lasta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia