Musta on uusi musta: Men in Black -saaga jatkuu

Kolmannesta Men in Black -tieteistoimintakomediasta on kulunut jo seitsemän vuotta. Olikin siis jo aika jatkaa saagaa.

Chris Hemsworthin ja Tessa Thompsonin tähdittämä uutuus ei kuitenkaan ole pelkkää tarinan jatkoa, vaan se päivittää elokuvan universumia. Tarina laajenee niin maantieteellisesti kuin vastaamaan uuden ajan vaatimuksiakin. Hemsworth kertoi elokuvan tekemisestä sen nimeä vastaavasti kansainväliselle toimittajaryhmälle.

Tieteisseikkailua, toimintaa ja komediaa yhdistävän Men in Black: Internationalin lehdistötilaisuus järjestettiin Indonesiaan kuuluvalla Balin saarella. Se saattaa kuulostaa kaukaiselta paikalta, mutta ei australialaissyntyisen Chris Hemsworthin mielestä.

– Tännehän on Australiasta viiden tunnin lento. Olen käynyt täällä surffaamassa neljä, viisi kertaa. Menin naimisiin tässä lähellä pienellä Sumba-saarella, Nihiwatu-nimisessä ekolomakohteessa. Rakastan tätä paikkaa. Lisäksi opin indonesiaa koulussa. Kun sanon opin, tarkoitan samaa kuin mitä moni sanoo espanjastaan, eli en kovin hyvin, Hemsworth nauraa.

Australian tv:ssä maineeseen noussut Hemsworth on läpimurtonsa jälkeen kuvannut elokuvia USA:ssa, Euroopassa, ympäri maailmaa. Missä hän tuntee olonsa kotoisimmaksi.

– Kotimaassani Australiassa, sillä siellä ihmiset ovat jo kyllästyneet minuun, mikä on mukavaa. Paikoissa, joissa käyn harvoin, saan yleensä paljon enemmän huomiota, mikä voi käydä hermoille.

Pääasiassa kohtaamiset fanien kanssa sujuvat kuitenkin hyvin.

– Olen saanut jonkin verran fanipostia, mikä on ollut kiinnostavaa, Hemsworth kertoilee.

– Joskus minulle on lähetetty lahjoja, kuten paita, mikä oli mukavaa. Tosin sitä oli käytetty ja siinä oli selkeä haju. Kuten näette olen pessyt sen, ja se sopii täydellisesti. Suurin osa kohtaamisista on ollut positiivisia. Mutta minulle oikeasti lähetettiin käytetty paita, fanisuosikki nauraa.

Ei aikaa diivailulle

Eksoottisista kuvauspaikoista huolimatta elokuvanteko on työtä, eikä Hemsworth ainakaan tunnusta olevansa vaativa tähti.

– Kuntosali on ehdoton vaatimus, sillä minun pitää pysyä kunnossa, varsinkin kun elokuvat ovat fyysisesti vaativia. Se on aina ensimmäinen kysymys kuvauspaikasta: onko mahdollisuus kuntosaliin ja muuhun vaadittavaan harjoitteluun, hän tunnustaa.

– Tähän tulin suoraan Thor: Ragnarökista ja Avengerseista, joten olin valmiiksi kunnossa. Mitä nyt Endgamessa olin aavistuksen ylipainoinen, mistä syytän personal traineriani. Ja vähän paikallista pubia, kanaparmigianaa, perunalastuja ja lihapiirakkaa, Hemsworth nauraa, ja toppuuttelee sitten:

– Oikeasti se oli läskipuku.

– Olen kuvannut paljon efektileffoja studiossa vihreää tai sinistä kangasta vasten, ja se on hyvin turruttava ympäristö. Niinpä janoan oikeita, kiinnostavia ympäristöjä. Niistä saa imettyä erilaista energiaa, kun ei tarvitse pinnistellä mielikuvitustaan luodessaan mielessään ympäröivää maailmaa. Voin keskittyä vain hahmooni.

– Olen siis ehdottomasti kiinnostuneempi, jos kuulen, että on tarkoitus kuvata Intiassa, Thaimaassa tai Australiassa, koska tiedän ettei sinne matkusteta kuvaamaan studiossa. Viimeksimainitussa valmistauduimme tähän, ja kuvauksia tehtiin tosiaan Lontoon ohella Marokossa.

Eipä niin, että nähtävyyksistä pystyisi pahemmin nauttimaan.

– Paikan päällä on pitkälti kiinni kuvauspaikalla. Erityisesti tässä elokuvassa tehtiin töitä auringonnoususta auringonlaskuun kuvauspaikalla jossain lokaatiossa. Se ei ole paras tapa tutustua alueeseen, mutta toisaalta pakostakin syntyy hyvin vahva yhteys paikallisiin ihmisiin, joiden kanssa joutuu työskentelemään päiväkausia lähes ympäri vuorokauden. Jos minulle jää ylimääräistä aikaa, tutkin mielelläni seutua, mutta kuvaukset ovat melkolailla kokopäivähommaa.

Uutta vanhan rinnalle

Ennakkotietojen mukaan International ei ole jatkoa aikaisemmille elokuville, minkä Hemsworth vahvistaa.

– Se ei ole uudelleenfilmatisointi tai -käynnistys. Se kuuluu MIB-maailmaan, jossa Tommy Lee Jonesin ja Will Smithin hahmot ovat edelleen olemassa, ja heidän polkunsa risteävät meidän kanssamme jossain vaiheessa. Tämä on tavallaan niiden elokuvien kansainvälinen versio. Tapahtumat sijoittuvat Lontooseen ja kuvasimme jonkin verran New Yorkissa mutta myös Marokossa ja Italiassa. Tämä on maantieteellisesti laajempi tarina, mikä miellyttää minua. En halunnut tehdä uudelleen jotain jo aikaisemmin nähtyä. Toki halusin osoittaa kunnioitusta jo tehdyille elokuville, mutta tehdä myös jotain uutta ja erilaista.

Kokeneen agentti H:n rinnalle värvätään Tessa Thompsonin näyttelemä agentti M. Onko franchisen maskuliininen nimi siis enää oikeutettu?

– Itse asiassa se on aihe, jonka kanssa itse leikittelemme elokuvassa, Hemsworth paljastaa.

– Mielestäni jo näyttelijävalinnat sinänsä kiinnittävät siihen huomiota, ja sitten meillä on muutama vitsi aiheesta. Tessa toteaa Emma Thompsonin hahmolle, että mikä nimi se tämmöinen on, ja Emma vastaa tyyliin niinpä, se on vielä työn alla.

– Kaikki aikaisemmin tapahtunut on ainutlaatuista ja ennen näkemätöntä, ja nyt mukana on uutta tiedostamista tarpeesta muutokselle ja ja jo tapahtuneista muutoksista. Itselleni tärkeintä oli saada työskennellä lahjakkaan näyttelijättären kanssa. Olen tehnyt Tessan kanssa parikin elokuvaa enkä usko, että Thor olisi Ragnarökissa ollut samanlainen hahmo ilman heidän välistään suhdetta. Pystyimme jatkamaan siitä mihin olimme jääneet ja rakentamaan tässäkin jo valmiin kemian varaan. Oli mahtavaa, kun meidän ei enää tarvinnut käyttää hyvää kuvausaikaa toisiimme tutustumiseen.

Sankarin muistolle

Hemsworthin rooli on Agentti H, MIB-järjestön Ison-Britannian haaran huippuagentti. Aksentti ei tuottanut ongelmia, sillä hän on esittänyt brittiä aikaisemminkin.

– Tein tavallaan samaa kuin esittäessäni James Huntia Rush-elokuvassa. Edustanhan elokuvassa järjestön Lontoon haaraa. Rakastan kaupunkia, olen kuvannut siellä vuosien varrella niin paljon, että se tuntuu toiselta kodilta.

Rush-elokuvan maininta vie ajatukset vähän aikaisemmin kuolleeseen Niki Laudaan.

Rush oli yksi ikimuistoisimpia ja nautinnollisimpia kokemuksia koko urallani. Olin juuri tehnyt Thorin ja yhtäkkiä sain tilaisuuden tehdä ihan erilaista hahmoa. Vietin kuvauspäivien aikana paljon aikaa Nikin kanssa, myös kuvauspaikan ulkopuolella ja jälkeenkin päin. Häntä pelkäsin kaikkein eniten, jopa enemmän kuin Ron Howardia. James Huntin perhettä lukuunottamatta hän tunsi esittämäni miehen parhaiten ja odotin hänen olevan kaikkein kriittisin. Toronton elokuvajuhlilla hän antoi minulle ison halauksen ja sanoi: ”Hän olisi niin ylpeä elokuvasta ja siitä mitä olemme luoneet yhdessä.” Hän oli ollut isossa osassa tuotannossa ja lopputulos herkisti hänet. ”Olisipa James täällä, näkemässä elokuvan ja tämän vastaanoton, tämän väenpaljouden”, hän sanoi.

– Lauda esitteli minulle autourheilua ja kaikkea missä oli ollut mukana niin monta vuotta. Oli mahtavaa saada opastusta hänen kaltaiseltaan mieheltä, joka oli kohdannut ja ylittänyt paljon isompia haasteita kuin minä koskaan aikaisemmin tai todennäköisesti ikinä tulevaisuudessakaan. Ja silti hänessä oli valtavasti nöyryyttä ja arvokkuutta ja myös omanlaistaan huumorintajua. Se jäi mieleeni ja uutinen oli hyvin surullinen. Monien muiden tapaan jäin kaipaamaan häntä.

Valmiiksi alienit pahikset

Elokuvan pahiksena – tai pahiksina – nähdään yhteisellä taiteilijanimellä Les Twins kulkevat ranskalaiskaksoset. He esittävät muodonmuuttajaparivaljakkoa, joka himoitsee vaarallista esinettä. Ohjaaja F. Gary Grayn kautta projektiin tullut kaksikko ei ollut Hemsworthille ennakkoon tuttu.

– Gary halusi elokuvaan erilaisen pahiksen ja ehdotti näitä tyyppejä jo heidän ainutlaatuisuutensa ja esteettisyytensä erilaisuuden vuoksi. Heissä oli hänestä erikoinen energia jo tavassa, jolla he liikkuvat. Sanoin vain, että ok, kuulostaa kiinnostavalta ja kysyin ovatko he näyttelijöitä. Hän vastasi, että eivät oikeastaan, mutta hän oli nähnyt heistä yhden videon ja minäkin katsoin klipin, jossa he voittavat maailmanmestaruuden tanssimisessa. Käsittääkseni he ovat voittaneet sen useammankin kerran.

– Se näytti valkokankaiden parhaalta mahdolliselta tietokone-efektiltä, mutta mukana ei ollut tippaakaan cgi:tä. Heidän liikkumisensa oli tosiaan kuin jostain tämän maailman ulkopuolelta. Tajusin mitä Gary oli tarkoittanut heidän kyvyistään ja tavasta, jolla he käyttävät niitä. He ovat mitä karismaattisin, nopeasti puhuva viihdyttäjäkaksikko, jota maa päällään kantaa. Joten joo, he ovat mahtavia. Ja mikäli ette ole tsekanneet heidän tanssimistaan, kehotan kaivamaan sen pätkän jostain.

Elokuvassa on muitakin alieneita, mikä sekoitti kuvioita kuvauspaikalla.

– Marvel-leffoissa Rocket oli itse asiassa käsinukke, ja meillä oli onneksi näyttelijä, joka kirjaimellisesti ryömi sen kanssa sopivalla korkeudella. Se oli hienoa, koska hän pystyi lukemaan vuorosanoja ja sillä tavalla näyttelemään kanssamme. Yleensä sellaisissa elokuvissa on vain tennispallo tai keppi, näyttämässä mihin pitäisi katsoa, Hemsworth kertoo.

– Tässä elokuvassa alienit ovat käytännössä lähes kauttaaltaan oikeita ihmisiä cgi-haalareissa, jotka lukevat heidän liikkeitään ja ilmeitään. On mielenkiintoista, miten ala on kehittynyt sillä saralla ensimmäisestä Thorista ja Avengersista tähän pisteeseen. Suurimman osan ajasta vastassamme oli siis oikea näyttelijä, jonka ulkonäkö ja roolisuoritus muutettiin myöhemmin ”alienmaiseksi”.

Mutta joka tapauksessa saimme näytellä jonkun kanssa.

Se ei tietenkään toiminut pikkuriikkisten avaruusolentojen kanssa, joihin kuuluu Kumail Nanjianin äänellä puhuva Pawny.

– Niiden tapauksessa Kumail luki vuorosanoja kuvan ulkopuolelta ja minä tuijotin pieniä shakkinappuloita tai pientä keppiä. Mutta hänen läsnäolonsakin auttoi. Ensimmäiset päivät ovat näissä aina vaikeimpia, kun yrittää pähkäillä, että kukas siinä olikaan, kun tuijottaa tikkua. Silloin on vain saatava oma lapsenomainen mielikuvituksensa liikkeelle. Mutta kuten sanottu, meillä oli yleensä näyttelijä mukana kuvauksissa tai lukemassa vuorosanoja kuvan ulkopuolella.

Paikalla oli usein myös paljon erilaisia irtoraajoja sun muita proteeseja, joita käytettiin avittamaan jälkeenpäin lisättäviä cgi-elementtejä ja luomaan tunnelmaa. Olentojen ohella Hemsworthia kiehtoivat myös franchisen menopelit.

– Autot olivat mahtavia. Sain ajaa E-Type Jaguaria ja klassista Jaguaria. Harjoittelimme erilaisia temppuja pysäköintipaikalta lähdettäessä ja käsijarrukäännöksiä erilaisiin tiloihin, toivottavasti ne päätyivät lopulliseen elokuvaan. Pidin erityisesti toimintakohtauksesta, jossa laitoimme auton palasiksi. Sivupeileille, pakoputkelle, pölykapseleille ja niin edelleen tuli uusi käyttötarkoitus työkaluina ja aseina ja sen sellaisina. Auto oli niin hulppea, että yritin saada pitää sen itselläni, kiitoslahjana kuvausten päättyessä. Sen sijaan minulle luovutettiin kopio käsikirjoituksesta.

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa

Kun pesti Men in Blackiin tuli, Hemsworth on monta kertaa saanut vastata kysymyksiin omista UFO-kokemuksistaan ja uskostaan avaruusolentoihin.

– Optimistinen minäni haluaisi sanoa ”kyllä” ihan vain siksi, että on jotenkin kutkuttavaa ajatella, että tuolla ulkona olisi jotakin.

– Olen kyllä tavannut alienmaisia ihmisiä, ja on iltoja, joiden tapahtumista en muista mitään. Se voi johtua alkoholista mutta yhtä hyvin se voisi johtua alieneista. Todennäköisesti alieneista.

Vitsailun ohella kysymys mahdollisesta elämästä muilla planeetoilla herättää näyttelijässä myös filosofisen puolen.

– Erityisesti lapsena tutkin universumista ja muista planeetoista kertovia kirjoja ja pähkäilin mitä voisi olla oman näköpiirimme ulkopuolella. Jotenkin asian valtavuus aina mykisti minut ja oli innostavan ohella tavallaan pelottavaakin. Ei vain ajatus alieneista vaan yleensä tuntemattomasta, johon ei löydy vastausta. Se oli asia, jossa ei voinut edes kääntyä vanhempiensa puoleen, sillä kukaan ei voi sanoa, että kuulehan, tällaista ja tällaista tuolta löytyy.

– Toisaalta myös pidän siitä, varsinkin mitä vanhemmaksi tulen. On kiehtovaa, että on vielä jotain, jotain meidän näppiemme ja käsityskykymme ulottumattomissa, jotain, josta voi vielä vain kuvitella.

Teksti: Kirpi Uimonen, Bali
Kuvat: CTMG, Inc.