Näin Arnold Schwarzenegger päivitti imagoaan komedioilla – Kolme klassikkoa tarkastelussa

Kolme Arnold Schwarzeneggerin komediaa on nyt julkaistu dvd:nä.

Arnold Schwarzenegger rynnisti suuren yleisön tietoisuuteen Conan Barbaarin (1982), Terminator – Tuhoajan (1984) ja Commandon (1985) kaltaisilla väkivaltaisilla rykäisyillä, joita hän oli pohjustanut aiempien pikkuroolien lihaskimpuilla. 1980-luvun lopulta alkaen hän laajensi repertuaariaan komedioilla tuoden valkokankaalle uusia puolia itsestään. Imagon hiominen lupsakammaksi silotti Itävallan Tammen tietä politiikkaan ja Kalifornian kuvernööriksi kahdelle kaudelle 2003–2011.

Tässä prosessissa korostui Ivan Reitmanin osaaminen. Kanadalaisohjaaja sai hitintekijän maineen kassamagneeteillaan Natsat (1981) ja Ghostbusters – Haamujengi (1984).

Identtiset kaksoset (Twins, 1988), Lastentarhan kyttä (Kindergarten Cop, 1990) ja Junior (1994) on nyt julkaistu dvd:nä. Ne todistavat, että Reitmanin ja Schwarzeneggerin kemiat natsasivat tuloksekkaasti. Uratarkistus oli myös taloudellisesti tuottoisa liike. Arskan varhaiskomediat keräsivät huikeasti katsojia ja kotiuttivat tuotantobudjettinsa jopa monikymmenkertaisesti Identtisten kaksosten tavoin.

Nyt katsottuna Reitman-trilogia toimii hienosti. Identtisissä kaksosissa tieteellinen koe tuottaa eripariset veljekset, joilla on kuitenkin yllättäviä yhtäläisyyksiä. Huippulahjakkaan, yksityisellä saarella varttuneen Juliuksen (Arnie) ja orpokotikasvatista huijariksi luisuneen Vincentin (Danny DeVito) kohtaamisesta kiteytyy hersyvä buddykomedia, jossa sutkin Vincentin sotkujen selvittelyn, naiivin Juliuksen naissukupuoleen perehdytyksen ja äidin etsinnän lomassa opitaan jotain oleellista elämästä ja vastapuolen arvomaailmasta. Päätähden meriittilistaa teos kasvatti fiksun, suurisydämisen ja kiltin jätin suorituksella.

Lastentarhan kytässä karski rikosetsivä John Kimble joutuu peitetehtävässä opettamaan päiväkotiryhmää, kun hänen työparinsa sairastuu kriittisellä hetkellä. Joukosta pitäisi seuloa lapsi, jonka äidillä on mahdollisesti huumediileri-murhaajan tuomitsemiseen johtavaa tietoa. Työllä ja tuskalla Kimble ottaa homman haltuun ja saa pikkuväen puolelleen.

Siinä sivussa yksinäisen suden silmät avautuvat aivan uudenlaiseen elämään, jossa ei ole sijaa vanhoille ratkaisuille. Schwarzenegger voittaa katsojankin sympatiat junnulauman paimenena. Elokuvan ansioita on myös Pamela Reedin keskeinen, Arskan kanssa tasavertainen rooli poliisipari Phoebena ja toiminnan osapuolena.

Arnie ja DeVito kohtasivat uudelleen Juniorissa kunnianhimoisina hedelmällisyystutkijoina. Kun hankkeen rahoitus katkaistaan, kaksikko päättää suorittaa ratkaisevan kokeen luvatta ja omin päin. Schwarzenegger rikkoi rajoja tohtori Hessenä, joka oppii lisääntymisestä ja sen sivuilmiöistä omakohtaisesti. Arska synnytysvalmennuksessa naiseksi naamioituna on edelleen ohittamaton irtiotto näyttelijän normi-imagosta. Emma Thompson toi touhuun brittiläistä slapstick-jengaa ja romantiikan lämmintä hehkua.

Teoskolmikon ekstroina on ysärihenkiset tekstitiedostot pääpukarien tuotannosta. Juniorin tekemistä kartoitetaan lisäksi kiitettävän kattavassa minidokumentissa koko köörin voimin. Pitkä miinus tulee siitä, että leffat julkaistaan vain dvd-formaatissa.

Matti Komulainen

Identtiset kaksoset ★★★
Lastentarhan kyttä ★★★
Junior ★★★★
Ekstrat ★★